– For lange ebolavakter
Sykepleierne som pleier ebolapasienten i Oslo, jobber 12–timers vakter. – Vi spør om det er forsvarlig med så lange vakter, sier foretakstillitsvalgt Merete Morken.
De fleste sykepleierne som pleier ebolapasienten på Ullevål sykehus er pålagt å jobbe 12–timers vakter.
– Mange har strukket seg langt for å få dette til. Vi spør om det er nødvendig og forsvarlig med så lange vakter i dette tilfellet, sier foretakstillitsvalgt Merete Norheim Morken.
– Lange vakter øker risikoen for å gjøre feil, og det som har skjedd i utlandet viser at små avvik fra rutinene kan føre til at den ansatte blir smittet.
Er mer bekymret
Det var 7. oktober pasienten ble innlagt på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Hun ble smittet som feltarbeider for Leger Uten Grenser i Sierra Leone.
Det er sju-åtte helsearbeidere i teamet rundt pasienten på hver vakt. To sykepleiere er til enhver tid inne hos henne, forteller foretakstillitsvalgte Morken.
Hun er blitt mer bekymret etter at meldingene kom om sykepleiere som pleier ebolapasienter både i Spania og USA er blitt smittet av ebolaviruset, til tross for at de har brukt smittevernutstyr og fulgt rutinene.
– Selv om de ansatte er godt trent og reglene om smittevern følges her, vet vi jo at risikoen for å gjøre feil, øker med lange vakter. Og det som nå har skjedd i det siste viser at smittefaren kanskje er større en vi trodde. Ørsmå feil kan få katastrofale konsekvenser.
Får testet beredskapen
Morken synes det er viktig at sykehuset nå får testet ut sin beredskapskapasitet.
– Dette er en ekstraordinær situasjon, men vi er jo et beredskapssykehus og burde hatt bemanning til å takle dette innenfor ordinær arbeidstid.
Morken sier det er gått ut informasjon om at det er ti plasser for pasienter som må isoleres på grunn av høysmitte, slik ebolapasientene må.
– Men vi ser at vi ikke klarer å behandle én pasient uten at sykepleierne må jobbe lange vakter og mye overtid. Og jeg er redd for at vi får flere pasienter med ebola. Ti pasienter har vi ikke bemanning til å håndtere, mener Morken.
Sykepleierne spør NSF om smitte
Norsk Sykepleierforbund (NSF) har fått flere henvendelser fra medlemmene om ebola, bekrefter forbundsleder Eli Gunhild By.
– Hva lurer de på?
– Hvordan smitten skal håndteres, hvordan de som helsepersonell kan være trygge og om de utsetter seg for fare.
NSF er i kontakt med helsemyndighetene, opplyser By.
– Vi er selvfølgelig opptatt av at smittefaren håndteres på beste måte. Her står vi sammen med andre helsepersonellgrupper.
– Er medlemmene redde?
– Nå er det viktig å formidle at vi sammen med helsemyndighetene går gjennom rutinene så vi vet hvordan vi skal møte ebolasmitten, slik at pasientene blir tatt vare på og at også de som behandler blir ivaretatt.
– Det er sannsynlig at flere norske helsearbeidere kommer hjem med smitte?
– Mitt råd til medlemmene er: Lytt til helsemyndighetene, sier By.
0 Kommentarer