fbpx Saksøker staten for gjentatte menneskerettighetsbrudd i tvungent psykisk helsevern Hopp til hovedinnhold

Saksøker staten for gjentatte menneskerettighetsbrudd i tvungent psykisk helsevern

Bildet viser eksteriør med skilt utenfor Oslo tingrett

Bryter Norge menneskerettighetene? Ja, mener saksøker. Nei, mener staten. Tirsdag skal saken opp i Oslo tingrett.

Rettssaken som Inger-Mari Eidsvik har anlagt mot staten, skal gå over tre dager i Oslo tingrett. Det er en av svært få saker hvor påståtte menneskerettighetsbrudd i psykiatrien blir prøvd i norsk rett.

Nødvendig tvangsbruk eller brudd på menneskerettighetene? 

Retten skal ta stilling til om staten tar ansvar for å etterleve sin forpliktelser til menneskerettighetene i psykiatrien. Det handler om retten til ikke å utsette pasienter for umenneskelig behandling, og at grunnleggende menneskerettigheter skal beskytte oss også i psykisk helsevern.

Inger-Mari Eidsvik vil i retten hevde å ha vært utsatt for gjentatte menneskerettighetsbrudd ved gjennomføring av tvungent psykisk helsevern. Tiltakene handler om både tvangsmedisinering og isolering i perioden 1988–2016.

Krav om erstatning avvist

Etter det Sykepleien får opplyst fra Eidsviks advokat, Stine Moen, er det kun tvangsbruken retten skal ta stilling til om er et brudd på menneskerettighetene.

Da Eidsvik i 2021 først saksøkte staten, krevde hun også erstatning. Dette kravet er blitt avvist i alle rettsinstanser. Høyesterett bestemte imidlertid i mai i år at Eidsvik skal få prøvd sin sak dersom retten kommer frem til at behandlingen hun ble utsatt for, bryter menneskerettighetene.

Advokat Stine Moen opplyser at de har klaget rettens avgjørelse om å avvise erstatningskravet på grunn av foreldelse inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Der ligger den i kø.

Unntak fra regelverk

Stine Moen og Mads Andenæs er Eidsviks advokater. Med seg på laget har de advokatfullmektig Marie Hellesylt fra Den internasjonale juristkommisjon – norsk avdeling (ICJ-Norge) som partshjelper og Gro Hofseth Hermansen som rettslig medhjelper.

Flere tusen mennesker tvangsbehandles i psykisk helsevern hvert år. Det er også flere hundre rettssaker hvert år om tvungent psykisk helsevern. De som er tvangsinnlagt, kan gå til sak og få behandlet saken sin raskt og gratis etter et spesielt regelverk. Men dersom en vil gå til sak etter at man er utskrevet fra tvangen, gjelder ikke dette spesielle regelverket, forklarer Bjarne Snipsøyr, advokat hos Regjeringsadvokaten og statens representant i saken.

– Da må en eventuelt gå til søksmål etter de ordinære reglene, slik Eidsvik har gjort her, sier Snipsøyr.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse