Kjerkol: – Det er riktig og nødvendig å sette ned hurtigarbeidende ekspertutvalg
– I stedet for å løse problemer, så setter regjeringen ned utvalg, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NTB. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol avviser kritikken.
Regjeringen har i sitt første år satt ned 20 forskjellige offentlige utvalg. Åtte av dem er forankret i Helse- og omsorgsdepartementet.
Her er helse- og omsorgsministerens utvalg som til slutt skal komme med anbefalinger og råd:
- Sykehusutvalget
- Ekspertutvalg for gjennomgang av allmennlegetjenesten
- Ekspertgruppe for samfunnsøkonomiske vurderinger av smitteverntiltak
- Varselutvalget
- Ekspertutvalg om tvang
- Helsepersonellkommisjonen
- Abortutvalget
- Tannhelseutvalget
Får kritikk
Sylvi Listhaug gikk forrige uke ut og kritiserte regjeringen for å være verdensmestre i utvalgsnedsettelse. Hun er særlig kritisk til alle utvalgene som er nedsatt innen helse. Listhaug mener utvalgene fremstår som et forsøk på å kjøpe seg tid.
– Er det å sette ned et utvalg et tegn på at politikerne ikke makter å handle, eller utsetter handling?
– Svaret på det er nei, skriver helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til Sykepleien i en e-post.
Hun miner om at den regjeringen Listhaug var medlem i, også satte ned mange utvalg.
– Jobber på høygir
– Enhver regjering er pålagt å utrede saker før de besluttes. Denne regjeringen jobber på høygir med å finne løsninger på fastlegekrisa. Problemene i fastlegeordningen har utviklet seg over lengre tid, og Listhaug har selv vært ansvarlig for de siste åtte årenes utvikling, parerer Kjerkol.
Helse- og omsorgsministeren skriver at hun og regjeringen ser på umiddelbare tiltak som kan gjennomføres.
– Vi har også satt ned et utvalg som vil gi oss verdifulle innspill til statsbudsjettet i 2024. For denne regjeringen er det viktig med kunnskapsbasert politikk, sier Kjerkol og legger til:
– Skal vi gjøre større endringer fastlegeordningen, må vi vite at endringene er til det bedre, og vi må lytte til dem som blir berørt av endringene. Derfor er det både riktig og nødvendig å sette ned et hurtigarbeidende ekspertutvalg.
Alle regjeringer liker utvalg
NTB skriver at det er langt ifra uvanlig at regjeringer setter ned mange utvalg for å finne ut hvordan de best skal løse utfordringer. Før Solberg-regjeringen gikk av i fjor høst, rakk de å sette ned 14 nye offentlige utvalg i løpet av tre uker.
– Det er en tendens til at regjeringer setter ned mange utvalg rett før et valg. Regjeringer vil jo være usikre på om de får fortsette, sa professor Cathrine Holst ved Universitetet i Oslo til E24.
Ifølge Holst er det å sette ned utvalg en måte for avtroppende regjeringer å fortsette å ha innflytelse på temaer og debatter i kommende stortingsperiode.
Holst har tidligere ledet et forskningsprosjekt om offentlige utredninger.
Fastlegeordningen
Listhaug er spesielt kritisk til helse- og omsorgsministerens håndtering av fastlegekrisen og viser til at antallet personer som står uten fastlege, har økt med over 60 000, til 235 000.
– Hva er din kommentar til kritikken?
– Den forrige regjeringen gjorde dessverre lite for å løse problemene, og nå er situasjonen prekær, svarer Kjerkol.
Ifølge henne har nåværende handlingsplan for fastlegeordningen flere gode tiltak.
– Men de har ikke hatt ønsket effekt. Da må vi tenke nytt, og vi må ta nye grep. Vi kan ikke fortsette i samme spor og håpe situasjonen løser seg over tid, sier Kjerkol, og legger til:
– Jeg er glad for at vi har et ekspertutvalg satt sammen av fagfolk som vet hvor skoen trykker. Deres bidrag er viktig.
Hva utvalget foreslår, gjenstår å se.
– Det er de folkevalgte som tar beslutningene
– Er helse- og omsorgsministeren enig i at denne regjeringen har satt ned litt vel mange utvalg?
– Nei. For regjeringen er det viktig med kunnskapsbasert politikk. Utvalg gir oss et helt nødvendig kunnskapsgrunnlag for å gjøre endringer og sette inn offentlige tiltak, svarer Kjerkol.
– Er det å sette ned et utvalg forpliktende på noen måte? I tilfelle hvordan?
– Rådene og anbefalingene fra fageksperter, brukere og ansatte i tjenesten veier tungt. Så vil det alltid være en politisk behandling av innspillene og rådene vi får, og de folkevalgte som tar den endelige beslutningen.
Jobber for å styrke helsetjenestene
– Vil helseministeren klare å innfri forventningene som er skapt ved å opprette alle disse utvalgene når de en gang kommer med sine konklusjoner og rapporter?
– Det må være opp til andre å vurdere om jeg innfrir folks forventninger. Jeg kan i hvert fall love at jeg og Helse- og omsorgsdepartementet jobber hver dag med å styrke vår felles offentlig helsetjeneste og gjøre fagfolkene enda bedre i stand til å ta vare på pasientene våre, svarer Kjerkol.
– Helseministeren må gå fra utredning til handling
NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen er delvis enig i kritikken.
– Enhver regjering bør bygge sin politikk på grundige analyser. Samtidig så har vi virkelig gjennom flere år hatt gode nok analyser for problemområdene i sykepleietjenesten, og alvoret er bærende for rask handling.
– I 2023 må helseministeren gå fra utredning til handling. Hun – og ikke minst Norges befolkning – har ingen tid å miste, sier Larsen.
0 Kommentarer