fbpx Levering av CO₂ til sykehusene går som planlagt Hopp til hovedinnhold

Levering av CO₂ til sykehusene går som planlagt

Himmel med skyer som staver CO2

Sykehusinnkjøp HF har fått forsikringer om at enn så lenge vil leveranser av CO₂ til sykehusene gå som planlagt.

– Trenger sykehusene å bekymre seg for CO₂ leveranser?

– Vi har akkurat fått et brev fra AGA som blant annet er leverandør av CO₂ til sykehusene. Det ser ikke ut til at vi trenger å bekymre oss ennå, siden leveranser til helsevesenet vil bli prioritert, sier fungerende kommunikasjonsleder i Sykehusinnkjøp HF, Aslak Ballari.

Som normalt

I brevet skriver AGA følgende:

«Vi og andre leverandører opplever for tiden en vanskelig situasjon når det gjelder tilgang på CO₂. Dette forventes å være forbigående.

Leveranser til helsevesenet vil alltid være prioritert, og vi ser ikke at nåværende situasjon vil gjøre at vi vil ha problemer med å levere som ønsket til denne gruppen. AGA sin produksjon av CO₂ er pr. dags dato tilbake på normalt nivå.

Skulle den totale tilgangen på CO₂ forverres ytterligere, noe vi ikke forventer, vil vi komme tilbake med utfyllende informasjon.»

Ny forsyning

Et skip lastet med CO₂ ankom torsdag Telemark, og leverandøren Praxair er i gang med å frakte gassen til kundene. 

Ifølge Praxair kommer leveransene først til «kunder med produksjon som ivaretar menneskers liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet».

Den fryktede <<ølkrisen>> er trolig avverget inntil videre, men Praxair understreker overfor NTB at det er umulig å garantere at det ikke blir mangel på CO₂ igjen.

Den prekære situasjonen har oppstått av flere grunner: Yara har hatt tekniske problemer ved sin produksjon i Norge, AGA har problemer ved to skandinaviske fabrikker og det er trøbbel med produksjonen ved flere andre forsyningskilder i Europa, ifølge Aftenposten.

Har snakket med gutta på teknisk

En telefon til Oslo universitetssykehus (OUS) bekrefter at AGAs forsikringer om at det per i dag ikke er noen fare for at CO₂-mangelen vil ramme sykehusene.

– Vi har fått en leveranse torsdag, og fått beskjed om at vi ikke rammes av CO₂-mangelen per i dag, opplyser sykehusets informasjonsavdeling.

Heller ikke ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er de bekymret.

– Jeg har snakket med gutta på teknisk. De sier det ikke er noen krise. Sykehuset er heller ingen storforbruker av CO₂, så vi kan ta det med ro, sier Hilde Pettersen ved UNNs informasjonsavdeling.

Kontroll i Helse Sør-Øst

Sykehusene i Helse Sør-Øst er en meget stor forbruker av vann, årlig forbruk er cirka 2,2 millioner kubikkmeter. Vannverkene bruker CO i vannbehandling, hovedsakelig som surhetsregulerende middel. Ingen vannverk som leverer til sykehusene i Helse Sør-Øst har oppgitt at de vil komme i en kritisk situasjon, skriver Helse Sør-Øst på sine nettsider.

Helseforetakene bruker CO i til forskjellige formål, men gjennom Sykehusinnkjøp har AGA forsikret om at de har nok lager til å kunne håndtere leveransesvikt. Helseforetakene vil bli prioritert.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse