fbpx Hygiene versus verdighet Hopp til hovedinnhold
Berit Støre Brinchmann om vasking av pasienters privattøy

Hygiene versus verdighet

Berit Støre Brinchmann om vasking av pasienters privattøy.

Hygieniske prinsipper må ikke hindre verdig og forsvarlig pasientbehandling.

En klinisk etikkomité mottok en henvendelse fra en ergoterapeut ved en slagenhet. Ergoterapeutens redegjørelse for saken var som følger: «Hovedfokuset på vår avdeling er rehabilitering av slagpasienter. Vi får personer innlagt i slagenheten fra hele fylket. Noen kommer som øyeblikkelig hjelp fra ulike kommuner, andre overflyttes fra andre sykehus i fylket. For at vi skal kunne arbeide med rehabilitering forutsettes det at pasientene har klær å ha på seg, slik at de kan komme seg ut av senga.

Mangler egne klær

Mange har kun de klærne de hadde på seg ved sykdomsdebut, og de har ikke skift med seg. Mange har ikke kontroll over urin og avføring, og klærne kan ikke brukes på grunn av at de er tilgriset. Disse blir da lagt i poser på rommet. Vi har ikke lov til å bruke sykehusbukser til pasientene, og vi har ikke vaskemaskin for å vaske klærne. Vi hadde tidligere vaskemaskin på avdelingen, men har ikke fått lov av hygienesykepleier å få vaskemaskinen montert på den nye slagenheten. Vi har ikke lov til å ’vaske opp’ klær i en bøtte på badet til pasienten.

Problemstilling

Mitt ønske er at klinisk etikk komité drøfter følgene problemstilling: Vårt mål er å ivareta pasienten og legge til rette for rehabilitering, men vi stoppes av at pasientene faktisk ikke har rene klær å ha på seg, og dette gjør at vi ikke får gjort det arbeidet som forventes av oss. Ivaretar vi pasienten da? Vi har diskutert problemstillingen i personalgruppen i avdelingen, og vi føler at dette er uetisk i forhold til pasientens verdighet».

Praktisk eller etisk

Da denne saken ble forelagt KEK hadde vi først en diskusjon om dette er en sak for KEK. Noen i komiteen mente at dette dreide seg om et praktisk problem, og at saken burde kunne løses deretter. KEK valgte likevel å drøfte saken. I diskusjonen kom det fram eksempler fra andre avdelinger. Vi har medlemmer i KEK fra både barneavdeling og fra psykiatrisk avdeling. Både på barneavdelingen og i psykiatriske avdelinger ved samme sykehus som dilemmaet er hentet fra, er det normal praksis å vaske pasienters private tøy.

Drøftet på klinikknivå

KEK støttet ergoterapeutens synspunkter, og ba om at saken ble drøftet på klinikknivå, eventuelt sammen med hygienesykepleier, slik at man kunne komme fram til en løsning som gjør det mulig å vaske pasienters private klær i avdelingen. 

Løste saken

I etterkant har denne saken blitt løst ved at man fant fram til et egnet rom med avløp og ventilasjon, og som passet til formålet, i den aktuelle avdelingen. Et slikt rom må være atskilt fra bad og toalett som brukes av pasienter.
Det er viktig at hygieniske prinsipper overholdes i sykehus. Slike prinsipper må imidlertid ikke være til hinder for praktiske løsninger, slik at pasienter kan få verdig og forsvarlig behandling.

 

 

 

 

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse