fbpx Hei, jeg heter Solveig og jeg er (stolt!) Helsesykepleier! Hopp til hovedinnhold

Hei, jeg heter Solveig og jeg er (stolt!) Helsesykepleier!

Helt ærlig: Jeg har måttet smake på den nye tittelen en stund, den falt ikke helt naturlig for meg. Det er ofte sånn når man bruker «hjertehjernen» til å respondere med.

Da må jeg ta i bruk «hodehjernen» – og velge hvordan jeg skal håndtere at noe jeg har følt sterkt for, ikke ble slik jeg først hadde tenkt. 

Vår faggruppe har vært involvert i prosessen, det har vært ute til høring, vi har fått sende inn forslag og være med i den offentlige debatten. Sentralstyret har bedt om innspill, hentet inn eksperthjelp fra Språkrådet og kjørt en ryddig prosess i et mandat de har blitt gitt fra oss medlemmer.

LES:  Høie godkjenner navnebytte til helsesykepleier

LES: Språkrådet sier ja til kjønnsnøytral helsesøster

Det forundrer meg stort og blir til forargelse at debatten i kommentarfeltene på sosiale medier hausser opp en dårlig stemning rundt navnevalget. Svært få av de som er enige i prosessen, har tatt til orde her – og jeg får en emmen smak i munnen når jeg leser noen av innleggene.

Vi som jobber med fremming av helse og forebygging av sykdom – har vi ikke bedre måter å vise oss frem på enn ved sure kommentarer i sosiale medier? Det er vi for proffe og idealistiske til, vel? Vær snille med hverandre, vær saklige og send inn forslag i de rette fora.

Min erfaring som tillitsvalgt og LaH-engasjert styremedlem er at det ofte blir stille i salen når det etterspørres meninger, innspill og argumentasjon i saker som vår faggruppe er engasjert i. Det er forstemmende at vi utad skal sees på som uenige om egen tittel – det skader oss mer enn det gagner. Innholdet i fagpersonen endres ikke – men imaget vårt blir brokete av SoMe-debatten …

Og om det ut av navneendringen kan komme en motivasjon for at gutta skal #blime’ som helsesykepleiere – da har vi bidratt til inkludering og mangfold i yrket vårt. Det må være en av hjørnesteinene i vårt arbeid.

Jeg sa til livsledsageren min i går: «Gratulerer, du er nå gift med en helsesykepleier!»«Flott», svarte han, «nå slipper jeg endelig å forklare hva det egentlig er du jobber med …»

For hvem er det egentlig yrkespersonen er der for? Om jeg skriver helsesøster eller helsesykepleier, spiller vel i grunnen ikke så stor rolle når innholdet i det jeg jobber med, er det samme?

De 548 barna på skolen jeg jobber, kaller meg uansett Solveig, og de vet hva jeg jobber med og står for. De vet at jeg ikke forandrer meg selv om det står en annen tittel på brevstempelet mitt – det er det som teller for meg.

Varm og engasjert hilsen fra

Solveig Dorthea – #stolt (helse)sykepleier

Annonse
Annonse