fbpx Tror nattåpne barnehager kan lokke flere til helsevesenet Hopp til hovedinnhold

Tror nattåpne barnehager kan lokke flere til helsevesenet

Bildet viser en jente på fire år som tegner i barnehagen

Lillehammer Arbeiderparti vil utrede muligheten for døgnåpne barnehager i kommunen. Lederen for lokallaget tror det kan bidra til at flere søker seg til helsevesenet.

– Dette er sett i lys av en dimensjoneringsplan som er lagt ut på høring på Lillehammer nå, hvor man skal se på barnehage og skole og fremtidens eldreomsorg. En av knapphetsgodene er personell, og det blir verre i fremtiden, sier Elin Stjer, leder i Lillehammer Arbeiderparti, til Dagsavisen

Gudbrandsdølen Dagningen omtalte saken først.

Får ikke hverdagskabalen til å gå opp

De fleste barnehager stenger mellom 16.30 og 17.00. Det kan by på utfordringer for mange familier.

– Mange tar en deltidsstilling for å få det til å gå rundt hjemme, og det er ikke bra at uønsket deltid rammer så mange kvinner. I likestillingens navn synes vi dette er viktig. Jeg vet ikke hvorfor det er kontroversielt, men det er nå det, sier Stjer til Sykepleien.

Hun forklarer at en stor del av arbeidsstokken i Lillehammer enten jobber i turistnæringen eller innenfor helse.

– Det må finnes et offentlig tilbud til dem som ikke jobber fra ni til fire. Rekruttering er det største problemet for kommunale helsetjenester. Dette kan være et middel på veien blant mange tiltak, sier Stjer, som selv ikke jobber i helsevesenet.

– Dette skal være trygge fagfolk

– Hva skal nattåpne barnehager tilby?

– Det er viktig å poengtere: Skal det være pedagogisk innhold om natten? Nei, barna skal sove. Dette skal være trygge fagfolk som tar vare på dine barn mens du er på jobb.

– Er det full enighet i Ap lokalt om denne saken?

– Alle i partiet minus en er enig. 

Døgnåpne barnehager i Sverige og Danmark

Sverige og Danmark har døgnåpne barnehager i dag. Elin Stjer understreker at et eventuelt pilotprosjekt i Lillehammer skal gjøres ved å følge alle regelverk innenfor tariffavtalene.

Utdanningsforbundet lokalt er skeptisk til forslaget.

– Det er helt krise i barnehagene med tanke på bemanning, noe Utdanningsforbundet allerede har uttrykt bekymring for. Nattåpen barnehage vil bare forsterke disse utfordringene, sier Ingrid Kraby, pedagogisk leder i Lillehammer barnehage og nestleder i lokallaget til Utdanningsforbundet, til NRK.

Stjer svarer slik: 

Man kan tenke seg å få inn andre arbeidsgrupper som kan få økt stillingen sin, for eksempel helsefagarbeidere. I Sverige bruker de barnepleiere som passer på barna om natten. Dette er på tenkestadiet. Vi skal forsvare det på fylkesnivå, og så får vi høre hva det sier oppover i systemet etter hvert. Noen må starte, sier Elin Stjer.

 Døgnåpne barnehager er ikke på NSFs agenda, forteller nestleder Kai Øivind Brenden til Dagsavisen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse