fbpx Eldre får sjeldnere demens enn før Hopp til hovedinnhold

Eldre får sjeldnere demens enn før

Bildet viser en pleier som gir en smilende, eldre pasient en kopp kaffe

En ny norsk studie viser at eldre mellom 60 og 90 år sjeldnere får demens enn for 20 år siden.

– Fra 60 år og faktisk hele veien opp til den eldste aldersgruppen går insidensen ned i hver aldersgruppe, sier lege og stipendiat Bente Johnsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF til Forskning.no.

Insidens betyr hvor mange som får en viss sykdomsdiagnose i et gitt tidsrom.

Totalantallet med demens går opp

Johnsen har tatt utgangspunkt i Tromsø-undersøkelsen, en helseundersøkelse i byen. Studien viste blant annet at personer mellom 60 og 69 år har 61 prosent lavere risiko for å få demens i dag sammenlignet med for 20 år siden.

Det totale antallet som lever med demens, går imidlertid opp. Det skyldes blant annet at levealderen og folketallet har økt betraktelig. Når det blir flere eldre med høy alder, er det ventet at flere får demens.

Studien stemmer overens med funn i utlandet

– En rekke internasjonale studier har vist at insidensen av demens er på vei ned, i hvert fall i den vestlige verden. Likevel øker antallet med demens betydelig fordi det blir flere eldre i samfunnet. Denne studien bekrefter at funn fra andre land også gjelder for Norge, sier professor II Geir Selbæk ved Universitetet i Oslo.

I Norge anslås det å leve rundt 100 000 personer med demens. Forskere har tidligere anslått at antallet som lever med demens i verden, kan tredobles innen 2050.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse