fbpx Kåret til fremtidens helseleder: – Jeg er veldig glad i at det koker rundt meg Hopp til hovedinnhold

Kåret til fremtidens helseleder: – Jeg er veldig glad i at det koker rundt meg

Hanne Wikeby Asak

Til daglig er intensivsykepleier Hanne Wikeby Asak assisterende leder for over 300 ansatte på Ullevål. Onsdag formiddag vant hun pris verdt en kvart million kroner.

Pensjonskassen KLP og Administrativt Forskningsfond har kåret fremtidens leder i Kommune- og Helse-Norge 2023.

Norsk Sykepleierforbund har tidligere deltatt i kåringen, men ikke i år.

Vinneren ble Hanne Wikeby Asak. Hun jobber på akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus. Hun er assisterende avdelingsleder for 300 spesialsykepleiere ved avdeling for postoperativ- og intensivsykepleie på Ullevål.

Asak har en bachelor fra Menighetssøsterhjemmet i 2007 og en master i intensivsykepleie ved Høgskolen i Oslo og Akershus, fra 2016.

– En leder for fremtiden

Juryen skriver dette om Asak:

«Hun beskrives som en leder med særdeles gode lederegenskaper og stor gjennomføringsevne, som er sterk både på fag og det relasjonelle, og med lyst og evne til å utvikle seg som leder. Utfordringene hun står i, er utfordringer samfunnet vil se mer av i fremtiden. Hennes evne til å håndtere disse fremstår unike, og det i en av de mest krevende organisasjonene i landet. Juryen er overbevist om at Hanne Wikeby Asak er en leder for fremtiden.»

Får lederkurs til 250 000

Premien er deltakelse, reise og opphold på Solstrandprogrammet Accelerate. Det er et lederkurs til en verdi av rundt 250 000 kroner.

– Hvorfor lykkes du som leder?

– Jeg vet nødvendigvis ikke om jeg lykkes akkurat, men jeg er veldig glad i at det koker rundt meg. Og jo mer det er å gjøre, jo bedre trives jeg. Jeg er oppriktig interessert i andre mennesker og liker og både ha og ta ansvar, sier Asak.

– Hva er målet ditt i yrkeslivet?

– Det er å ha en jobb jeg trives i. Dette kreves for å kunne utføre en god jobb. Det virker kanskje selvsagt, men dette er et viktig utgangspunkt uansett hvor du er i yrkeslivet. Å se resultater av jobben du gjør i et godt arbeidsmiljø, hvor ansatte har det bra på arbeidsplassen sin, vil være et kontinuerlig mål som leder.

– Tjener ledere i det offentlige helsevesenet bra nok?

– Førstelinjeledere for sykepleietjenestene er den ledergruppen som har blant det største lederspennet. KS har rapportert at disse lederne har gjennomsnittlig 93 ansatte per leder, og at mange har langt flere. Det gjelder også på vårt sykehus. Dersom vi mener at sykepleiere bør lede eget fag så høyt opp i organisasjonene som mulig, må ledere lønnes etter det ansvaret de har. Hvis ikke vil mange velge bort ledelse som fag. Og det vil vi tape på. Om dagens lønnsnivå er godt nok eller ikke, vil jo variere ut ifra lederspenn og ansvar, men det er viktig at ledere kompenseres tilstrekkelig for den jobben de gjør, mener hun.

– Har du noen gode råd til andre som vil bli ledere innen helse og omsorg?

– Vi trenger ledere på alle nivåer, og det er så mange flinke folk der ute som vil kunne gjøre en formidabel jobb som leder. Vis interesse og vær nysgjerrig. Men det er krevende – ingen 9-til-16-jobb, og du må gå all in.

NSF deltok ikke som partner i kåringen i år, dette ble korrigert kl 11.35.

1 Kommentarer

Kari Helene Alstad

Pensjonist
3 måneder 3 uker siden

GRATULERER til dyktig leder !! :-)

Annonse
Annonse