fbpx NSF-lederen på NHOs årskonferanse: – Det blir ingen gode liv uten sykepleiere Hopp til hovedinnhold

NSF-lederen på NHOs årskonferanse: – Det blir ingen gode liv uten sykepleiere

– Vi må vekk fra tullediskusjoner om fritt brukervalg eller ikke. Vi må ha de reelle diskusjonene om de virkelige problemene, sa NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen til et fullstappet Oslo Spektrum torsdag ettermiddag.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) samlet torsdag 5. januar toppsjiktet i norsk næringsliv og politikk til årskonferanse i Oslo Spektrum 

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen deltok i et debattpanel som diskuterte helseutfordringene i Norge i årene fremover, om private og offentlige helsetjenester med tittelen «Sammen om løsningene».

I panelet satt også Camilla Tepfers (gründer og partner i inFuture, et privat konsulentfirma som driver med rådgivning og analyse) og Yngvar Tov Herbjørnssønn (administrerende direktør i Nordlandia, et selskap som drifter barnehager, pasienthotell, sykehjem og hjemmetjenester i Norge, Sverige, Finland, Nederland, Tyskland og Polen). Samtalen ble ledet av Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.

Pårørende vil være mindre til stede i fremtiden

Camilla Tepfers mente det er grunn til uro.

– Det er et voldsomt behov for helsepersonell. Flere eldre. Flere psykisk syke. Pårørende vil være mindre til stede i fremtiden. At halvparten av all sysselsettingsvekst skal tilfalle helsesektoren i årene fremover, er urealistisk.

– Den globale mangelen på sykepleiere er her nå. Konsekvensene er store. Vi mangler 7000 sykepleiere, spesielt i kommunene og i nord. Det blir ingen gode liv uten sykepleiere, svarte Lill Sverresdatter Larsen.

Ingen bosetting, arbeidsplasser og næringsliv

– Uten jordmor og sykepleiere fungerer ikke bosettingen. Du kan ikke skape arbeidsplasser og drive et næringsliv, sa Larsen.

Hun trakk også frem uttrykket «Kode rød» i forbindelse med at forsvarssjefen mener at beredskapen er svekket når den sivile helsetjenesten er svekket.

Camilla Tepfers mente vi burde hente inspirasjon fra bankene.

– Her samarbeider de om teknologien. De har firedoblet sin aktivitet uten å gå opp i årsverk, sa hun, og trakk frem sensorer i vester til hjertepasienter, som angivelig kan halvere legebesøk for pasienter.

– Små prosjekter har større sjanse for å lykkes enn store, sa Tepfers.

– Hva skal til for å få til et bedre samspill, spurte ordstyrer Anniken Hauglie.

– Det offentlige må bli en større og mer aktiv bestiller. Tjenesteinnovasjon er viktig. Tjenester må settes sammen på nye måter, mente Yngvar Tov Herbjørnssønn.

Han fortalte om deres satsinger på robot-PT-er, som aktiviserer eldre ved finske eldresentre.

– Det kan frigjøre tid og kapasitet hos Lills sykepleiere, sa Herbjørnssønn.

Håp og bemanningskrise

Lill Sverresdatter Larsen fikk spørsmål om hva som ga henne håp. Hun svarte at det er nettopp det at vi sitter her og snakker sammen.

– Sykepleiere, teknologer og gründere må jobbe sammen, og vi må ha en tverrpolitisk samling, sa Larsen.

– Bemanningskrisen er løsbar. Vi må vekk fra tullediskusjoner om fritt brukervalg eller ikke. Vi må ha de reelle diskusjonene om de virkelige problemene. Det krever lederskap politisk, fellesskap og samarbeid som vi har her, og at vi har omsorg som det grunnfjellet vårt land er tuftet på.

– Hold dere nær en sykepleier! Det kommer til å bli færre av oss, sa Larsen spøkefullt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse