fbpx UNN-ledelsen er bekymret for cruisepasienter Hopp til hovedinnhold

UNN-ledelsen er bekymret for cruisepasienter

Einar Bugge
MERARBEID: Hver utenlandsk turist trenger en hel del oppfølging i tillegg til det medisinske, sier viseadministrerende direktør ved UNN i Tromsø, Einar Bugge (bildet). Foto: Universitetssykehuset Nord-Norge

Syke cruiseturister utgjør en merbelastning for norske sykehus – særlig om sommeren, når driften allerede er presset.

– Akutt sykdom og skade hos turister utgjør en merkbar belastning på sykehusene, særlig om sommeren. Da er driften allerede krevende på grunn av ferieavvikling og for lav tilgang på vikarer, sier Einar Bugge, som er viseadministrerende direktør ved UNN i Tromsø, til Dagens Medisin.

I en ytring på NRK onsdag delte overlege og nevrolog Claus Albretsen sin bekymring for «cruisepasientene». Ifølge Albretsen opptar pasienter fra cruiseskip i perioder 10–20 prosent av sengeplassene på slagenheten.

Overlegen mener at den ekstra belastningen på helsevesenet fra cruiseturister bør finansieres i form av økt havneavgift eller turistskatt.

– De som tjener godt på denne turisttrafikken, må bidra med mer til fellesskapet, skriver han.

Bugge påpeker at hver utenlandsk turist trenger en hel del oppfølging i tillegg til det medisinske, som reisekoordinering og -oppfølging, samt at forsikringsordninger tar mye tid og ressurser fra UNNs personell.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.