fbpx Vaksiner mot lungebetennelse blir delt ut til kommunene Hopp til hovedinnhold

Vaksiner mot lungebetennelse blir delt ut til kommunene

Bildet viser Ingvild Kjerkol på Stortinget.
GRATIS VAKSINER TIL KOMMUNENE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier vaksinene mot lungebetennelse skal deles ut slik at de kan komme til nytte. Foto: Heiko Junge/NTB

Overskuddslageret av vaksiner mot lungebetennelse skal gis bort til kommuner slik at de kan komme til nytte før de går ut på dato.

Før påske ble det kjent at Folkehelseinstituttet (FHI) har 50 000 doser pneumokokkvaksiner på lager som går ut på dato i juni.

Vil gi dem bort

Høyre krevde at vaksinene måtte gis bort slik at de kan tas i bruk i stedet for at de blir destruert. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) bekrefter at vaksinene skal sendes ut til kommunene.

– FHI har kjøpt inn tilstrekkelig vaksine, men på grunn av pandemien har det vært gitt færre pneumokokkvaksiner enn forventet. Noen vaksiner vil derfor kunne gå ut på dato dersom de ikke brukes raskt, skriver Kjerkol i et svar til Stortinget på spørsmål fra Høyres Sveinung Stensland.

– FHI fikk derfor beskjed den 4. april om å gi ut de dosene som går ut på dato i juni 2022, gratis til kommuner, slik at disse vaksinene kommer til nytte, skriver hun.

Var mangel i 2020

Bakgrunnen for at FHI har ekstra vaksiner på lager var at det tidligere oppsto en mangelsituasjon. Våren 2020 anbefalte FHI at alle over 65 år skulle la seg vaksinere mot lungebetennelse, noe som førte til høy etterspørsel og at lagrene gikk tomme. I 2021 sikret FHI seg derfor et større lager med slike vaksiner, ifølge Dagens Medisin, som først omtalte saken.

Men koronapandemien og massevaksinering med gjentatte påfyllingsdoser førte til stans i pneumokokkvaksineringen, og dermed har disse vaksinene blitt liggende på lager.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.