fbpx FHI vet ikke når influensasesongen når toppen Hopp til hovedinnhold

FHI vet ikke når influensasesongen når toppen

Vanligvis er influensatoppen passert på denne tiden av året. Men de siste ukene har andel positive prøver doblet seg ukentlig. Det er også en kraftig økning i sykehusinnlagte og FHI forventer flere.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i ukesrapporten at de ikke vet når influensautbruddet når toppen, men de forventer videre økning i ukene fremover.

FHI skriver samtidig at de forventer at varmere temperaturer og påsken kan bremse utviklingen.

176 innlagt i forrige uke

Andelen positive prøver økte fra uke 12 med 11,4 prosent til 15,4 prosent i uke 13.

Siden uke 40 i 2021 er det registrert totalt 610 innleggelser med influensa. 176 av disse ble innlagt i uke 13. Så langt i influensasesongen har 14 personer vært innlagt på intensivavdeling.

Estimater i FHIs ukesrapport sier at antall innleggelser – dersom nåværende trend fortsetter – vil være mellom 40 og 120 innleggelser per dag om to uker.

Annerledes virus enn i vaksinen

FHI skriver at viruset som sirkulerer tilhører et Bangladesh-liknende virus kalt A (H3N2). Viruset har ulike viruskomponenter enn i vaksinen og forskjellig fra de virus vi har hatt i Norge i tidligere sesonger.

FHI anbefaler tidlig antiviral behandling mot influensa til personer på sykehjem.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt ut retningslinjer for klinisk behandling av alvorlig influensasykdom.

Kraftig økning i Danmark

Det er også en økning av influensa i resten av Europa. Spesielt Danmark har registrert en kraftig økning og hadde en andel på 22 prosent positive prøver i uke 11.

I Danmark har Statens seruminstitutt målt hvilken beskyttelse vaksinen gir i uke 11. For de i aldersgruppen 7–44 år gir vaksinen en beskyttelse på 43 prosent mot A (H3N2). For de eldre ga vaksinen ingen beskyttelse mot infeksjon fra denne typen av virus.

FHI skriver at utbruddet i Norge ligger noen uker etter smittebølgen i Danmark.

Fakta
Vaksinerte
  • 1 333 771 personer registrert som influensavaksinerte i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK denne sesongen (per 5.4.2022).
  • Av disse er 632 860 over 65 år. Dette tilsvarer en andel på 64 % av denne befolkningsgruppen.
  • Vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell i primær- og spesialisthelsetjenesten varierer også mellom fylker og helseregioner. Det er fremdeles stor forskjell mellom spesialisthelsetjenesten (59 %) og primærhelsetjenesten (39 %) med tanke på dekningen blant de ansatte totalt sett. Denne har ikke endret seg vesentlig de siste ukene.

Kilde: FHI

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse