fbpx – Pandemien kan være over Hopp til hovedinnhold
Fjerner meteren, munnbindpåbud og isolasjonsregler:

– Pandemien kan være over

– Pandemien kan være over i Norge, for denne gang, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på dagens pressekonferanse.

Regjeringen har bestemt å fjerne kravet om å holde en meters avstand på offentlige steder. Kravet om å ha på munnbind på offentlige steder fjernes. Regel om fire døgns isolasjon gjøre som til anbefaling.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) holdt pressekonferanse sammen med FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog lørdag formiddag.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferjer, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

At meteren fjernes betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

– Vi forlater nå meteren og munnbind, og da står vi igjen med sunn fornuft og hensyn til andre, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun understreker at det som gjelder videre fra i dag er kun råd og anbefalinger. Staten skal altså ikke fortelle den enkelte hva man skal gjøre, sa helseministeren.

Isloasjon fra regel til anbefaling

Det vil heller ikke lenger være påbudt å isolere seg dersom man blir koronasmittet.

Regelen har vært at man må isolere seg i fire dager ved påvist koronasmitte, men dette blir nå endret til en anbefaling.

– Barnehagebarn og skoleelever bør være hjemme så lenge de er syke og kan gå tilbake til barnehage og skole 24 timer etter de har testet seg, sa statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen.

Barn og skoleelever trenger heller ikke å teste seg dersom de får luftveissymptomer.

Voksne anbefales imidlertid fremdeles å teste seg ved symptomer.

Dersom testen er positivt anbefales det å holde seg hjemme i fire dager, og at man er feberfri et døgn før man går på jobb. Dette har tidligere vært et krav.

– Anbefalingen om å holde seg hjemme i fire dager vurderes fortløpende og forventes endret etter noen uker, sa Støre.

Trafikklysmodellen på skolene avvikles

Regjeringen opphever trafikklysmodellen i skoler og barnehager. Elever og ansatte går dermed tilbake til en mer normal skole- og barnehagehverdag.

Barnehagebarn og skoleelever trenger heller ikke lenger å teste seg med mindre de har symptomer.

Kommuner har fortsatt anledning til å ta trafikklysmodellen i bruk hvis de mener det er nødvendig.

Regjeringen regner med at mange elever og ansatte vil bli smittet i tiden som kommer, og at høyt sykefravær kan bli en utfordring.

– Jeg vet at ledere og ansatte i barnehager og skoler gjør sitt ytterste for at alle barn skal få et fullverdig tilbud, selv om situasjonen fremdeles er krevende. Målet vårt er at alle skoler og barnehager skal komme tilbake til normal drift raskest mulig, sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) etter annonseringen av fjerning av reglene.

– Ikke feiring

– Vi har vært opptatt av at vi ikke bruker ordet «feiring» nå. For det er ikke noe som er over, pandemien er her, sa statsminister Jonas Gahr Støre på lørdagens pressekonferanse.

Han påpekte at det fortsatt er høye smittetall i befolkningen, sykehusinnleggelser som går opp og sykefravær.

– Sårbare mennesker der ute er urolig for at vi slipper opp, la Støre til.

– En gledens dag

Lørdagens gladmelding ble mottatt med glede.

– Det er utrolig gledelig at vi nå kan gå tilbake til en normal hverdag uten meteren og munnbind. Det betyr mye for barn og unge, kultur- og servicebransjen, reiseliv, næringsliv – og oss alle, sa Høyres helsepolitiske talsperson og leder av helsekomiteen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen.

– Dette er en gledens dag for alle som lever av å samle mennesker. Nå som de siste tiltakene oppheves, kan serveringssteder, kulturarrangører, treningssentre og andre som rammes av meteren, endelig drive uten restriksjoner, sa administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Det er gledelig at det igjen åpnes opp for et normalt liv, og at bedriftene kan drive uten smitterestriksjoner. Bruk restaurantene, byen og utelivet. Bestill hotell. Bedriftene vil leve av det de tilbyr og selger, ikke av kompensasjon for at staten har stengt dem ned, sa direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

– Avstandskravet har sammen med andre restriksjoner kostet næringen milliarder i omsetningstap. Krisepakkene har hjulpet, men har ikke vært treffsikre nok og kan på ingen måte veie opp for tapte inntekter, sa administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse