fbpx Kontrollkomiteen vurderer høringssak om regjeringens koronatiltak Hopp til hovedinnhold

Kontrollkomiteen vurderer høringssak om regjeringens koronatiltak

SISTE KORONANYTT: Under er dagens viktigste koronanyheter klippet fra andre medier. Saken oppdateres utover dagen. Videografikk: Hilde Rebård Evensen / Motion Array / Mostphotos

Torsdagens korona-nyheter. Saken oppdateres.

Stortingets kontrollkomité vil ha svar på hvilke faglige råd som lå til grunn for flere av regjeringens inngripende koronatiltak og varsler mulig høringssak. (Publisert 13:47)

– Vi leter fortsatt etter hvilke faglige råd de har bygget sin begrunnelse på. Det fikk vi ikke svar på sist. Får vi ikke svar nå, så nærmer vi oss et punkt der høring vurderes, sier Høyres Peter Frølich, som leder kontrollkomiteen, til Bergens Tidende.

Tirsdag i neste uke sender komiteen for andre gang en liste med spørsmål til regjeringen. Blant spørsmålene de vil ha svar på, er:

«Mottok regjeringen konkrete faglige råd om innføring eller videreføring av rødt tiltaksnivå, eksempelvis fra kommuner, statsforvaltere eller andre relevante myndigheter?»

– Vi er oppriktig interessert i å finne de faglige rådene som statsministeren og helseministeren har snakket om, sier Frølich.

HOD: Partner skal få være med på fødselen (Publisert 11:26)

– Jeg vet at det har vært tøft for mange vordende foreldre i løpet av pandemien. I dagens situasjon ligger alt til rette for at partner skal få være med på alle deler av fødselen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Helse- og omsorgsdepartementet har vært i kontakt med alle helseregionene for å forsikre oss om at det er lik praksis i hele landet.

Det fremgår av Helsedirektoratets koronaveileder at sykehusene skal legge til rette for at partner skal få være med ved fødsel. Ved spesielle situasjoner vil adgangen fortsatt kunne begrenses hvis det går på bekostning av forsvarligheten.

–Det er viktig å lære av erfaringene med smitteverntiltak på fødeavdelingene under pandemien, og om disse kan ha vært praktisert for strengt. Jeg vil se på regelverket og vurdere om det er behov for å tydeliggjøre at ledsager skal kunne delta under fødsel, sier Kjerkol.

Kilde: HOD

Støre: Meteren kan forsvinne raskere enn antatt (Publisert 10:19)

Énmeterskravet kan bli fjernet raskere enn først antatt, sier statsminister Jonas Gahr Støre, som sier det kan komme flere lettelser før 17. februar. 

Regjeringen opphevet tirsdag en stor del av koronatiltakene og signaliserte samtidig at de resterende tiltakene trolig kan avvikles 17. februar, hvor det vil gjøres en ny vurdering.

I mellomtiden fortsetter avstandskravet å skape hodebry for kultur- og serveringsbransjen. Støre sier at han har forståelse for denne problematikken og legger til at meteren kan forsvinne før 17. februar, skriver TV 2.

– Meteren kommer til å forsvinne. Vi har sagt at vi skal vurdere dette innen 17. februar, men det kan skje mye frem til det, sier han.

Fremdeles gjelder altså kravet om en meters avstand, samt bruk av munnbind dersom avstandskravet ikke kan overholdes. Det er rundt to uker til torsdag 17. februar, og Støre sier det kan komme flere betydelige lettelser innen den tid.

– Det kan det. Vi ber fagmyndighetene gi oss råd fortløpende. Vi skal ikke ha slike regler lenger enn nødvendig, sier Støre, som sier at det særlig er situasjonen i helsevesenet og sykefraværet som blir avgjørende i disse vurderingene.

– Bildet ser bra ut med tanke på at vi har kontroll på situasjonen, og da kan det skje fortere.

Fakta
Fakta om smittesituasjonen i verden (Publisert 11:39)

Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).

  • Israel: 10 868 smittede (8,6 døde)
  • Danmark: 10 473 smittede (4,4 døde)
  • Slovenia: 8888 smittede (8,1 døde)
  • Portugal: 7202 smittede (5,9 døde)
  • Frankrike: 6699 smittede (5,6 døde)
  • Maldivene: 6377 smittede (2,4 døde)
  • Estland: 5753 smittede (3,7 døde)
  • Sveits: 5707 smittede (2,4 døde)
  • Georgia: 5677 smittede (13,6 døde)
  • Belgia: 5662 smittede (3,5 døde)
  • Nederland: 5300 smittede (0,7 døde)
  • Island: 5.236 smittede (0,8 døde)

I Norge er det registrert 5071 nye smittetilfeller og 1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 5049 smittede og 3,9 døde i Sverige og 1449 smittede og 2,2 døde døde i Finland.

Så langt har 384 859 233 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 5 700 923 mennesker er døde hittil i pandemien.

Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Sverige fjerner alle koronarestriksjoner 9. februar (Publisert 10:17)

Alle koronarestriksjoner i Sverige oppheves 9. februar, kunngjorde den svenske regjeringen på en pressekonferanse torsdag morgen.

– Det begynner å bli på tide å åpne opp Sverige igjen, sa statsminister Magdalena Andersson.

– Pandemien er ikke over, men på vei inn i en helt ny fase, fortsatte hun.

I tillegg blir ikke lenger covid-19 klassifisert som en samfunnsfarlig sykdom.

Internasjonale studier og data fra Sverige viser at omikronvarianten gir mildere sykdom og belaster helsevesenet i mindre grad enn tidligere varianter, påpekte Andersson.

– Vaksinasjonstakten har vært svært høy i Sverige de siste ukene. 80 prosent av alle svensker over 50 år har også nå fått tre vaksinedoser, og vi kan åpne opp samfunnet igjen, ikke minst for alle vaksinerte, sa hun.

Hun understreker samtidig at smitterisikoen fremdeles vil være høy for uvaksinerte, særlig eldre, og derfor vil regjeringens egne anbefalinger til uvaksinerte til å bestå.

Den svenske regjeringens lettelser i tiltakene kommer etter at danskene tidligere denne uka fjernet samtlige tiltak. Norge fjernet denne uka også de fleste tiltakene

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse