fbpx Nå kan jordmødre og helsesykepleiere skrive ut prevensjon til barn under 16 år Hopp til hovedinnhold

Nå kan jordmødre og helsesykepleiere skrive ut prevensjon til barn under 16 år

Bildet viser ulike typer prevensjon.
NY FORSKRIFT: Frem til nå er det kun leger som har kunne skrive ut prevensjon til unge under 16 år. Fra 1. januar kan også jordmødre og helsesykepleiere gjøre det. Foto: Science Photo Library

Fra 1. januar trådte tre forskrifts- og lovendringer innenfor helseområdet i kraft.

Høsten 2021 kom beskjeden fra tidligere helseminister Bent Høie (H): Jordmødre og helsesykepleiere skal kunne skrive ut prevensjonsmidler også til barn under 16 år. Den nye forskriften trådte i kraft 1. januar 2022.

Forebygge uønskede svangerskap

– Det er viktig at vi har en helsetjeneste som møter unges behov. Vi vil derfor sørge for at prevensjon blir lettere tilgjengelig for ungdom. Det vil også kunne bidra til å forebygge uønsket svangerskap, sa Høie i en pressemelding 2. september 2021.

Frem til nå er det kun leger som har kunnet skrive ut prevensjon til unge under 16 år. Fra 1. januar kan altså også jordmødre og helsesykepleiere gjøre dette for alle typer prevensjon.

Endringen er et tiltak i Handlingsplanen for fortsatt reduksjon i antall svangerskapsavbrudd 2020–2024. Endringen i forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek trer i kraft 1. januar 2022.

Andre lovendringer

Det er også et par andre lovendringer innenfor helsefeltet som gjelder fra 1. januar:

Satser i pasientreiseforskriften prisjusteres. Dette innebærer blant annet at kostgodtgjørelsen økes til 244 kroner per døgn og overnattingsgodtgjørelsen til 631 kroner per døgn. Standardsatsen økes til 2,80 kroner per kilometer.

Det er også nytt regelverk og takster for stønad til tannbehandling. Takstene er prisjustert med gjennomsnittlig 1,7 prosent.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.