fbpx Nå kan jordmødre og helsesykepleiere skrive ut prevensjon til barn under 16 år Hopp til hovedinnhold

Nå kan jordmødre og helsesykepleiere skrive ut prevensjon til barn under 16 år

Bildet viser ulike typer prevensjon.

Fra 1. januar trådte tre forskrifts- og lovendringer innenfor helseområdet i kraft.

Høsten 2021 kom beskjeden fra tidligere helseminister Bent Høie (H): Jordmødre og helsesykepleiere skal kunne skrive ut prevensjonsmidler også til barn under 16 år. Den nye forskriften trådte i kraft 1. januar 2022.

Forebygge uønskede svangerskap

– Det er viktig at vi har en helsetjeneste som møter unges behov. Vi vil derfor sørge for at prevensjon blir lettere tilgjengelig for ungdom. Det vil også kunne bidra til å forebygge uønsket svangerskap, sa Høie i en pressemelding 2. september 2021.

Frem til nå er det kun leger som har kunnet skrive ut prevensjon til unge under 16 år. Fra 1. januar kan altså også jordmødre og helsesykepleiere gjøre dette for alle typer prevensjon.

Endringen er et tiltak i Handlingsplanen for fortsatt reduksjon i antall svangerskapsavbrudd 2020–2024. Endringen i forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek trer i kraft 1. januar 2022.

Andre lovendringer

Det er også et par andre lovendringer innenfor helsefeltet som gjelder fra 1. januar:

Satser i pasientreiseforskriften prisjusteres. Dette innebærer blant annet at kostgodtgjørelsen økes til 244 kroner per døgn og overnattingsgodtgjørelsen til 631 kroner per døgn. Standardsatsen økes til 2,80 kroner per kilometer.

Det er også nytt regelverk og takster for stønad til tannbehandling. Takstene er prisjustert med gjennomsnittlig 1,7 prosent.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse