fbpx Koronasituasjonen: – Vi strammer inn og innfører tre typer tiltak Hopp til hovedinnhold

Koronasituasjonen: – Vi strammer inn og innfører tre typer tiltak

Skjermdump fra pressekonferanse med Jonas Gahr Støre

Regjeringen følger helsemyndighetenes råd og innfører nye tiltak. En viktig grunn er faren for at helsevesenet overbelastes dersom den nye omikron-varianten er så smittsom som helsemyndigheten frykter.

Det er bekreftet et større smitteutbrudd i Oslo med omikron-varianten i forbindelse med et julebord. Personer fra Oslo og kommuner rundt hovedstaden deltok.

– Alle gjestene på julebordet var vaksinert, likevel ble halvparten smittet. Det tyder på at den nye virusvarianten er svært smittsom og at vaksinen ikke beskytter like godt, sa helseminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen i dag, torsdag.

Støre: Vi innfører tre tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre kunngjorde at de nå innfører tre typer tiltak for å vinne tid for å få mer kunnskap om hvordan omikronvarianten smitter og hvilken sykdom den gir.

– Vi innfører regionale tiltak for kommunene som er spesielt berørt av smitte, det blir skjerpede tiltak for innreisende til Norge, og nasjonale tiltak som gjelder for hele Norge, sa Støre og la til at de strengeste regionale tiltakene som innføres nå gjelder Oslo og kommunene rundt.

Regjeringen innfører i tillegg påbud om testing av alle som kommer til Norge uavhengig av vaksinasjonsstatus. Påbudet gjelder fra og med midnatt, natt til fredag 3. desember.

Fakta
Følgende regionale tiltak innføres med forskrift i utvalgte kommuner:
 • Påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, for eksempel når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller er på vei ut av en fotballstadion.
 • Påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken. Det kan for eksempel gjøres slik at de ansatte jobber hjemmefra halvparten av tiden.
 • Antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
 • Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.
 • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling
 • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling
 • Antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200).

Følgende kommuner omfattes av forskriften om regionale tiltak:

 • Oslo
 • Asker
 • Bærum
 • Grue
 • Kongsvinger
 • Nord-Odal
 • Sør-Odal
 • Eidskog
 • Hurdal
 • Nannestad
 • Ullensaker
 • Gjerdrum
 • Nes
 • Lørenskog
 • Lillestrøm
 • Rælingen
 • Aurskog-Høland
 • Enebakk
 • Nordre Follo
 • Ås
 • Nesodden
 • Frogn

De regionale tiltakene vil tre i kraft fra og med midnatt natt til fredag 3. desember 2021. Tiltakene varer i første omgang i 14 dager.

Helsemyndighetene: Omikron kan raskt føre til overbelastning av helsetjenesten

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet mener helsetjenesten kan bli overbelastet av omikron, selv dersom varianten ikke gir økt sykdomsgrad. De anbefaler derfor regjeringen å innføre flere tiltak.

Det vises til at varianten trolig er mer smittsom og vil spre seg raskere, samtidig som det er tegn på at vaksinebeskyttelsen mot smitte er lavere.

– Kombinasjonen av disse faktorene øker risikoen for at videre spredning av omikron nå raskt kan føre til overbelastning av helsetjenesten selv om viruset eventuelt ikke gir økt sykdomsgrad, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Utbruddet av omikron i Norge er derfor å anse som alvorlig. Hastegraden tilsier at det er avgjørende raskt å iverksette tiltak for hele og deler av landet for å motvirke overføring av sykdommen, skriver helsemyndighetene.

Fakta
Nasjonale tiltak

De kontaktreduserende tiltakene er

 • Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming (nytt) og håndhilsing.
 • Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent (nytt)
 • Vi ber voksne vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe (nytt).
 • Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
 • Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, f.eks når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.

Allerede innførte tiltak som følge av virusvarianten omikron

Mandag 29. november 2021 ble det innført flere nasjonale tiltak for å begrense og forsinke spredningen av den nye omikronvarianten i Norge. Disse tiltakene er:

 • Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
 • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.
 • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
 • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
 • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Tiltakene kom i tillegg til innreisetiltak som ble innført fra og med 27. november. Det ble blant annet innført bestemmelser om at alle som ankommer Norge etter å ha oppholdt seg i Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi, får plikt til gjennomført test før innreise, test ved ankomst, test etter 7 døgn og plikt til å være i innreisekarantene i 10 døgn uavhengig av om man kan fremvise dokumentasjon på at man er fullvaksinert eller har gjennomgått sykdom. Det ble også innført forbud mot direkteflyvninger fra disse landene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse