fbpx Vaksinerte helsearbeidere: I Afrika 27 prosent, i Norge 94 prosent Hopp til hovedinnhold

Vaksinerte helsearbeidere: I Afrika 27 prosent, i Norge 94 prosent

Bare hver fjerde helsearbeider i Afrikanske land er vaksinert mot covid-19-sykdom, melder Verdens helseorganisasjon (WHO). Vaksinene leveres til verdensdelen, men tilliten til covid-19-vaksinene er lav, også blant helsearbeidere.

WHO har analysert data fra 25 ulike afrikanske land siden mars 2021. 1,3 millioner helsearbeidere var vaksinert med to doser, eller fullvaksinert på andre måter.

Seks av landene hadde vaksinert mer enn 90 prosent, og ni av landene hadde vaksinert under 40 prosent av ansatte i helsesektoren. I skarp kontrast til de 22 rikeste landene, hvor over 80 prosent av helsearbeiderne er vaksinerte med to doser.

De aller fleste afrikanske helsearbeidere har ikke tatt noen vaksiner. 

I Norge er 94 prosent alle helsearbeidere i spesialisttjenesten vaksinert med to doser og tilsvarende tall for primærhelsetjenesten er 89 prosent. Tallene for sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre ligger fra 93 til 96 prosent, ifølge FHI.

Frontarbeidere må få full beskyttelse

– Hvis ikke leger, sykepleiere og andre helsearbeidere som jobber i frontlinjen mot covid-19-pandemien får full beskyttelse, vil vi oppleve et forferdelig tilbakeslag, sier Matshidiso Moeti, regionaldirektør i WHO Afrika, i en pressemelding.

I tillegg har verdensdelen en stor mangel på helsearbeidere. Bare ett land har den kapasitet i helsevesenet som er ønskelig. 

Siden mars 2020 har mer enn 150.400 helsearbeidere blitt syke av covid-19. De utgjør 2,5 prosent av alle sykdomstilfeller i Afrika.

Fem land står for nær alle sykdomstilfeller (ca. 70 prosent) i regionen; Algerie, Ghana, Kenya, Sør-Afrika og Zimbabwe. 

Helsearbeidere rammes hardt

WHO mener det er en stor risiko for at helsearbeidere rammes hardt når smittetilfellene øker. Slik har det vært i de tre tidligere smittebølgene som kontinentet har opplevd.

227 millioner vaksiner er sent til Afrika, viser tall fra 39 ulike land. 3,9 millioner av disse har blitt gitt til helsearbeidere. Antallet vaksiner til verdensdelen øker, av alle vaksiner som er sendt har 83 prosent blitt sendt siden august i år.

Hovedbekymringene til WHO nå er å få effektivisert utlevering og koordinering, spesielt til vanskelig tilgjengelige områder. Men også helsearbeideres tillit til vaksinen er et problem.

Lav tillit er hovedproblemet

Bare 40 prosent av helsearbeiderne i Ghana og under halvparten i Etiopia vil ta vaksinen, viser nye studier. Bekymring for bivirkninger og hvor sikre de er oppgis som hovedårsaker, ifølge pressemeldingen fra WHO.

– De afrikanske landene vil gradvis få nok vaksiner, vi har ikke tid til å ha mistillit til vitenskapen, sier Moeti.

Alle afrikanske land har prioritert vaksinering av helsearbeidere, skriver WHO.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse