fbpx Kreftforeningen bekymret: Langt færre fikk påvist brystkreft under pandemien Hopp til hovedinnhold

Kreftforeningen bekymret: Langt færre fikk påvist brystkreft under pandemien

Bildet viser selvundersøkelse av bryst.

Langt færre norske kvinner har fått påvist brystkreft under koronapandemien. Kreftforeningen frykter at mange vil få en forsinket diagnose fremover.

Tall fra Kreftregisteret viser at det var 300 færre brystkrefttilfeller i 2020 enn i 2019. En så stor nedgang har aldri før vært registrert for brystkreft fra ett år til et annet.

– Det er ingen grunn til å tro at færre utviklet brystkreft i fjor. Dette er svært alvorlig når vi vet at jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og jo mer skånsom blir behandlingen, sier styreleder Ellen Harris Utne i Brystkreftforeningen.

Testsentre måtte stenge

I 25 år har alle norske kvinner i alderen 50–69 år fått tilbud om jevnlige røntgenundersøkelser for å sjekke om de har brystkreft. Gjennom det såkalte Mammografiprogrammet oppdages brystkreftsvulster tidlig, og det har redusert dødeligheten med 20 prosent, opplyser Kreftforeningen.

Som følge av koronapandemien måtte testsentrene for mammografi holde stengt en periode av smittevernhensyn.

Fakta
Fakta om brystkreft

* Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner i Norge.

* I 2020 fikk 3.424 norske kvinner påvist brystkreft for første gang, noe som er 300 færre enn året før.

* Også menn kan få brystkreft, og hvert år er det rundt 30 norske menn som får diagnosen.

* Dobbelt så mange får brystkreft i dag sammenlignet med for 60 år siden. Heldigvis er det også flere som overlever. Ni av ti kvinner som rammes, er i live fem år etter diagnosen.

* Det finnes ingen klar årsak til hvorfor stadig flere kvinner får brystkreft, men mye tyder på at det er et samspill mellom arv, hormoner og livsstil. Noen tilfeller kan trolig forebygges ved lavere alkoholforbruk, omlegging av kosthold og økt fysisk aktivitet.

* I Norge er det i dag over 52.000 personer som har blitt friske av eller som lever med brystkreft. 600 nordmenn dør av brystkreft hvert år.

Kilde: Kreftregisteret

Oppfordrer til testing

– Selv om mammografiscreeningen nå er i gang igjen, er det kraftige forsinkelser flere steder i landet. Vi kan derfor ikke få oppfordret kvinner nok til å gå til legen dersom de oppdager en kul eller andre mistenkelige endringer i brystet sitt, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Årets Rosa sløyfe-aksjon starter fredag 1. oktober. Som følge av den store nedgangen i oppdagede brystkrefttilfeller, handler aksjonen i år om tidlig oppdagelse. Moteskaperen Nina Skarra har designet årets sløyfe.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse