fbpx Ås kommune blir nedringt fra folk over hele landet som vil ha vaksine Hopp til hovedinnhold

Ås kommune blir nedringt fra folk over hele landet som vil ha vaksine

TIDLIG UTE: Bendik Gropen var blant de første 18-åringer utenfor risikogrupper som fikk vaksine i Oslo tirsdag. Han får vaksinen av lege Abdul Tuseef. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: Torstein Bøe/NTB

Koronasenteret i Ås blir nedringt av folk fra hele landet som vil ha vaksine etter nyheten om drop-in-timer i kommunen. Tilbudet er kun for innbyggere på Ås.

– Folk fra hele Norge vil komme til Ås og få vaksine. Men det er ikke sånn det fungerer. Det er kun et tilbud for innbyggerne på Ås og studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Veterinærhøgskolen, sier leder Monica Berge-Tukh for koronasenteret i Ås kommune til NTB.

Doser til overs

Torsdag skrev NRK at kommunen starter med drop-in-timer for første dose av koronavaksinen fordi folk ikke møter til vaksinering, eller ikke bestiller time.

I Ås er det 1.500 doser til overs denne uken.

For flere kommuner er det vanskelig nå ut til innbyggerne. Det er spesielt vanskelig å få tak i ungdommene.

Mange uteblir

Skien har hatt drop-in i flere dager. Likevel har over 11.000 innbyggere fortsatt ikke dukket opp for første dose.

I Arendal har 5.600 fått innkalling til vaksinering den siste uken, men under halvparten har møtt opp.

Også i Oslo er det vanskelig å få kontakt med ungdommene.

I Stavanger har mange 18-åringer takket ja til vaksine, men de booker ikke time. Smittevernoverlege Ruth Midtgård tror det skyldes ferien.

Trondheim må begynne på yngre årskull tidligere enn de hadde tenkt. De som egentlig skal få vaksine, booker ikke time eller møter ikke opp.

Fryktet personellmangel i juli: – Ser ut som vi skal klare sommervaksinering likevel

FÅR DET TIL: Irene Asheim Ivesdal er vaksinesjef i Sandnes kommune og er selv aktivt med i vaksineringen.  Foto: Privat

Vaksineringen i slutten av juli ser heldigvis ut til å gå bedre enn fryktet, sier helsestasjonssjef og ansvarlig for vaksineringen i Sandnes, Irene Asheim Ivesdal.  

I midten av mai så helsesykepleieren og vaksinesjefen i Sandnes kommune mørkt på regjeringens beslutning om å omprioritere vaksinene fra kommuner som hadde hatt lite smitte, til de kommunene som over tid hadde hatt høyt smittetrykk.

Les også: – Håper ikke vaksinene blir forskjøvet til siste halvdel av juli

Konsekvensen av det ble at blant annet hennes kommune måtte belage seg på å få færre vaksiner i juni, og så sette desto flere de to siste ukene i juli.

Hun fortalte både i VG og i Sykepleien at det ikke var noe hun ønsket:
 
– Hvis vi får færre vaksiner i juni, og flere i juli, blir det problemer med logistikken. Vi klarer å ta unna det nivået vi har nå i juni, men med hensyn til blant annet sommeravvikling og ferie, blir det vanskelig for oss å forskyve vaksinering til siste del av juli, sa hun da.

Legger ferie til andre tidspunkt

Noen uker senere ser det likevel ut til at de skal klare å få satt vaksiner etter planen: 
 
Pensjonister har meldt seg, og flere av helsesykepleierne har sagt ja til å legge ferie på andre tidspunkter enn disse ukene i juli, forteller hun.

– Sykepleiere står for opptrekk og setting av vaksinen. For dem som har vært ute av dette en stund, kjører jeg oppfrisking før hver vakt. Det er mange som rullerer, så det er viktig å sørge for at alle har oppdatert kunnskap, slik det er beskrevet i Folkehelseinstituttets veileder, sier hun. 
 
Det har også meldt seg nok frivillige og merkantilt personale til å få unna logistikken før og etter vaksineringen, samt registreringen.
 
– Så til sammen skal vi klare å få satt de vaksinene vi får. Og skulle det bli vanskelig å få folk til å møte til timene, slik at vi ikke får satt alle vi har planlagt, er det mulig å oppbevare de dosene som eventuelt blir igjen i kjøleskap til første uka i august, da er vi også flere på jobb igjen, sier hun. 
 
Hun forteller at de har klart å sy sammen et opplegg uten å måtte kontakte Helsedirektoratets pool med helsepersonell. 

Fått henvendelser

Randi Moen Forfang, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, opplyser de har blitt kontaktet av både statsforvaltere og kommuner som har hatt behov for helsepersonell for å ta unna vaksineringen.

Direktoratet har hjulpet med filtrering i reservepersonellregisteret og med å sende ut stillingsannonser til de registrerte.

Men ettersom kommunene har fått brukertilgang og selv tar kontakt med helsepersonell via registeret, har ikke Helsedirektoratet oversikt over hvor mange kommuner som har benyttet seg av reservepersonellregisteret for å få unna vaksineringen i juli.

Ikke brukt innsatsteamet til vaksinering

Ingen har så langt bedt om hjelp fra Helsedirektoratets innsatsteam for å få unna vaksineringen, opplyser Forfang.
 
Innsatsteamet er et utvalg helsepersonell fra reservepersonellregisteret som er kvalitetssikret av et bemanningsbyrå og har gjennomført teoretisk TISK-opplæring. Det kan også være mulig å få bistand fra disse ved vaksinering.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.