fbpx Ahus med rekordoverskudd i koronaåret Hopp til hovedinnhold

Ahus med rekordoverskudd i koronaåret

Akershus universitetssykehus, Ahus. Inngangspartiet hovedinngang.
FRA MINUS TIL PLUSS: Ahus har fått bedre og bedre økonomi de siste årene.  Foto: Marit Fonn

Akershus universitetssykehus (Ahus) gikk med 417,2 millioner kroner i pluss i fjor. Statlige tilskudd og reduserte pasientkostnader er del av forklaringen.

Målet var et overskudd på 150 millioner kroner, skriver Romerikes Blad.

Sparte på lønnsoppgjøret

Sykehusdirektør Øystein Mæland trekker frem lavere kostnader tilknyttet gjestepasienter og lønnsoppgjøret, samt at økt aktivitet har gitt økte inntekter.

– I tillegg har vi fått en meget god statlig kompensasjon for å dekke merkostnader i forbindelse med pandemien. Det har vært helt avgjørende, sier han.

Overskudd gir muligheter

I 2019 var overskuddet på 264,5 millioner kroner. Også året før var resultatet godt.

– Ahus har gått fra en konstant underskuddsposisjon til å få en stadig bedre økonomi, noe som også er helt avgjørende for at vi skal kunne investere og fornye. Målet for et sykehus er ikke å gå med overskudd, men det er overskuddet som gir oss muligheter til vedlikehold, investeringer og utvikling, og derfor er dette så viktig, sier Mæland.

Intensiv­sykepleiere på utlån til Ahus: – Vi bøyer oss i støvet

UKESOPPDRAG: Jørund Volle og Gro Utkilen jobber til vanlig ved en intermediærenhet ved sykehuset i Førde. De er to av flere intensivsykepleiere fra hele landet som de siste ukene har avhjulpet situasjonen ved Ahus. Foto: Privat

De to intensivsykepleierne sier de har hatt en veldig lærerik uke på Ahus.

Intensivsykepleierne Gro Utkilen og Jørund Volle har akkurat pakket sakene og satt seg i bilen for å kjøre tilbake til Førde etter ei uke som innlånte intensivsykepleiere på Ahus.

– Vi har hatt ei fantastisk uke, rett og slett, sier de da Sykepleien ringer dem opp.

De var to av flere intensivsykepleiere som sa ja til en forespørsel som gikk ut for et par uker siden, om å la seg låne ut til arbeid ved Ahus. 

I uka som har gått har de jobbet med covid 19-syke pasienter som har ligget på respirator.

– Vi har gått i fullt smittevernutstyr og vært helt inne i situasjonen ved pasientene. Det har vært som å bryte en barriere der, og det har vært veldig lærerikt, sier de to.

Les også: Jørund og Gro er intensivsykepleiere på utlån

– Opplevde ro

Noe av det som sitter igjen etter arbeidsuka, er roen de opplevde på avdelingen:

– Det er et helt fantastisk fagmiljø av hjelpepleiere, sykepleiere og leger som bevisst skaper den roen som trengs på avdelingen, for å ha krefter igjen når det trengs.

– Som sykepleiere blir vi rett og slett stolte når vi ser hvordan de jobber, og vet at dette har de gjort i lang tid på covid-enheten på Ahus. Selv har vi bare så vidt skrapet i overflaten denne uka. De som er der til daglig, har stått i topper som er tøffere enn denne. Vi bøyer oss i støvet, sier de to.

Kommer gjerne tilbake

Etter at Sykepleien snakket med dem i forrige uke, har det ikke manglet på lykkønskninger – og mange har sagt at de er glade for håndsrekningen.

– Vi opplever at det var bruk for oss der, og vi håper de har hatt nytte av oss.

– Men den rosen vi har fått, vil vi sende videre, intensivsykepleierne på den avdelingen vi var på ved Ahus, fortjener virkelig all den anerkjennelsen de kan få nå.

– Frister det med gjentakelse?

– Absolutt. Vi kommer gjerne igjen om vi får det til, sier de.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.