fbpx Sykepleierstudent møter vaksinekritikere med fakta i kommentarfeltene Hopp til hovedinnhold

Sykepleierstudent møter vaksinekritikere med fakta i kommentarfeltene

Martine Bruun

Vaksinekritikere og motstandere er ivrige debattanter i kommentarfeltene i sosiale medier. Ikke alt er like saklig. Sykepleierstudent Martine Lilløy Bruun slår tilbake mot feilinformasjon med kjærlighet og fakta.

Medeasy oppfordrer på sin Instagram-konto helsepersonell til å ta en 15 minutters kommentarfeltvakt hver uke for å imøtegå argumentene fra vaksineskeptikere. En som har fulgt oppfordringen, er sykepleierstudent ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Martine Lilløy Bruun. 

– Det begynte med at jeg så saken som Medeasy hadde lagt ut på Instagram om reaksjonen som lege Kaveh Rashidi fikk i kommentarfeltet på en kronikk han hadde skrevet for Aftenposten.

Rashidi beskyldes for løgn, propaganda, korrupsjon og mangel på etikk. Enkelte antyder til og med at de vil komme i hans nært forestående bisettelse. 

– Jeg synes det var ganske sterk lesning, selv om jeg vet at dette foregår. Kanskje spesielt i kommentarfeltet på Facebook. Jeg ble derfor utfordret til å svare på en slik kommentar på nettopp Facebook. (teksten fortsetter under bildet)

Skjermdumå

– Skepsis er sunt, men …

Bruun fulgte oppskriften fra Medeasy.

– Jeg begynte med å takke vedkommende for at de delte sin bekymring. Jeg fulgte så opp med et spørsmål, og henviste til slutt til saklig informasjon fra en pålitelig kilde. Jeg er enig i at skepsis er sunt, men … usannheter eller rykter bør justeres med fakta. Det kan vi som helsepersonell hjelpe til med, på en respektfull måte, sier Bruun.

– Fikk du tilbakemelding fra den personen som du svarte i kommentarfeltet?

– Ja. Personen svarte at det var viktig for henne at vi som er helsepersonell står frem og viser at vi selv tar vaksinen. Det var veldig viktig for at hun skulle ha tillit til at den virket.

– Kommer du til å fortsette med «kommentarfelt-røkting»?

– Jeg kommer ikke til å lete aktivt, men kommer jeg over noe, vil jeg ikke nøle med å svare høflig og henvise personer til gode kilder som for eksempel FHI, sier hun.

Oppskriften

Initiativet kom altså fra Medeasy.

– Hvorfor gikk dere ut med denne oppfordringen?

– Det slår meg at mange av vaksinemotstanderne som skriver i kommentarfelt på nett, ikke kan overbevises med verken fakta eller forskning, sier lege og leder av Medeasy, Nils Christian Tvedt Karlsen. 

Han mener forsøk på å overbevise vaksinemotstandere ofte heller virker mot hensikten.

– Jeg tror vi som helsepersonell fort oppleves arrogante i møte med denne gruppen, som åpenbart forstår verden på en helt annen måte enn den klassiske naturvitenskapelige forklaringsmodellen, sier Karlsen.

Han mener derfor at den gode diskusjonen, som kunne resultert i at begge parter lærte noe nytt, forsvinner.

– Samtidig vegrer fornuftige stemmer seg fra å delta i diskusjonen. Ytterpunktene blir stående igjen som meningsbærere. Jeg tenker at vi som helsepersonell kan vise vei med å være snille, forståelsesfulle og likevel faglig tydelige i disse kommentarfeltene.

Karlsen mener det er helsepersonells «fordømte plikt» å vise til trygge kunnskapskilder.

– Men vi må finne frem igjen respekten, åpenheten og aller helst også litt kjærlighet og empati. 

Her er oppskriften Karlsen anbefaler sykepleiere og andre å bruke for å møte vaksineskepsis i kommentarfelt:

1) Start med takk
2) Stille et åpent og vennlig spørsmål
3) Henvis til trygg kunnskap

Og et eksempel på tekst:

Takk for at du deler din bekymring for bivirkning ved vaksinen, det er så viktig at vi tør å dele disse tankene! Kan du forklare litt mer om hva som bekymrer deg og hvor du fant denne informasjonen? Jeg håper du beroliges litt av det fhi.no skriver om dette, er basert på den mest oppdaterte kunnskapen vi har tilgjengelig. Her er en lenke som jeg tror kan være fin for deg å lese:

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse