fbpx Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge Hopp til hovedinnhold

Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge

KREFT: ​Hvert år får rundt 500 norske kvinner kreft i eggstokkene (ovariekreft). Sykdommen oppdages ofte sent på grunn av få symptomer. Foto: Mostphotos

Torsdag ble en ny kreftbehandling godkjent for pasienter i Norge i en begrenset periode. Eksperter kaller den persontilpasset medisin på sitt aller beste.

Ifølge  VG har den nye behandlingen, medisinen Lynparza (olaparib), vist 70 prosent lavere risiko for tilbakefall eller død hos en testgruppe enn hos dem som fikk placebo. Kreftbehandlingen er godkjent i Europa og USA og ble godkjent torsdag i Norge i en begrenset periode.

Stort gjennombrudd

– Dette er det største gjennombruddet innenfor gynekologisk kreft på mange år og det største som har skjedd innen kreftbehandling siden immunterapi. Det ligger et stort potensial for en kur, sier professor Line Bjørge ved Universitetet i Bergen.

Behandlingen er rettet mot pasienter med den arvelig genfeilen BRCA-mutasjon, med høy risiko for å utvikle blant annet eggstokkreft og kreft i yngre alder. Disse pasientene har en gjennomsnittsalder på 52 år.

Persontilpasset medisin

Ifølge beregninger skal medisinen være aktuell for 30–40 pasienter i Norge. Bjørge sier det er håp om at langtidsoverlevelsen for pasientgruppen kan økes fra dagens andel på 20 prosent til 50 prosent.

– Dette er persontilpasset medisin på sitt aller beste: Behandling er rettet mot en gruppe som har en helt spesiell genfeil. Medikamentet angriper målrettet sykdommen med en terapeutisk effekt, sier Bjørge.

Økning i arvelig kreft

De siste årene har merkbart flere kvinner blitt testet for arvelig kreft, også i Norge, trolig en effekt av at den amerikanske skuespilleren Angelina Jolie fortalte om at hun er bærer av det genmutasjonen BRCA-1.

BRCA1-mutasjoner gir mellom 35 til 85 prosent risiko for å utvikle brystkreft og mellom 40 til 65 prosent risiko for å utvikle eggstokkreft.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.