fbpx Sykepleier Mette Gramén økte lønnen med 12 prosent Hopp til hovedinnhold

Sykepleier Mette Gramén økte lønnen med 12 prosent

bildet viser Mette Gramén
FÅR RÅD TIL SFO: Mette Gramén sier lønnsøkningen har viktige konsekvenser for hennes familie. Blant annet vil de kunne ha et barn i SFO fra høsten, uten at de merker utgiften så mye som de gjorde i vinter. Foto: Privat

Fra 1. juli får hjemmesykepleier Mette Gramén en halv million i grunnlønn. Det gir trebarnsmoren over 4400 sårt tiltrengte kroner mer å rutte med i måneden.

– Det er den høyeste lønnsøkningen jeg noensinne har hatt, sier Mette Gramén om økningen fra 447 000 kroner i året til 500 000.

Den historiske lønnsøkningen på 12 prosent eller 53 000 kroner, er resultatet fra årets KS-forhandling med Unio, hvor Norsk Sykepleierforbund (NSF) er medlem. Den gjelder for sykepleiere med 10–15 års ansiennitet. De med lavere ansiennitet eller 16 år og høyere, får en mer moderat økning. 12 prosent er nemlig mye høyere enn den såkalte rammen, som i år var på 3,2 prosent.

Den nye lønnen kommer i to deler. Fra 1. mai kommer de sentrale tilleggene på 14 000 kroner for alle sykepleiere. Fra 1. juli kommer det resterende beløpet, som kalles særskilte lønnstiltak, slik at man når opp til de nye avtalte minstelønnssatsene for sykepleiere ansatt i kommunene.

– Mer å rutte med

Gramén jobber i hjemmesykepleien i Askim kommune, hvor hun har 12 års ansiennitet. Dermed er hun et av de NSF-medlemmene som fikk den høyeste prosentvise lønnsøkningen i år, etter at KS gikk med på kravet om 500 000 kroner i minimums garantilønn for sykepleiere med 10 års ansiennitet.

Mannen hennes jobber i et lite firma med tre ansatte, og de har tre barn på tre, seks og ni år.

– Hva vil over 4400 kroner mer i måneden før skatt bety for deg?

– Vi vil få litt mer å rutte med. Det blir en ekstra buffer, hvis bilen skulle ryke, for eksempel.

TILLITSVALGT: Mette Gramén er et halvt år gammel i vervet som plasstillitsvalgt for hjemmesykepleierne i Askim kommune. Foto: Privat

9000 i måneden til barnepass

Hun forteller at mannen hennes heller ikke tjener så mye, så de hadde lurt på om han kanskje måtte se seg om etter noe nytt, til tross for at han trives godt der han er. De ekstra kronene vil gjøre at han kan bli i jobben sin.

– Vi er ikke så drevet av penger, noen av oss, men vi lever jo av dem. Og maten har bare blitt dyrere. Vi merker det særlig godt etter at støtten til spesialkost for cøliaki gikk ned.

Mannen til Mette Gramén har nemlig cøliaki, og regjeringen reduserte støtten med 1000 kroner i måneden fra 1. mars.

– Vi hadde samtidig 9000 kroner i utgifter til barnepass, så i vinter ble vi nødt til å ta det eldste barnet vårt ut av SFO for å få det til å gå rundt. Hun var riktignok moden for det, så det gikk bra. Men til høsten får vi igjen et barn i SFO. Da vil nok ikke SFO-utgiften merkes i like stor grad.

Har lært om lønn

Mette Gramén har vært plasstillitsvalgt for hjemmesykepleierne i Askim kommune i et halvt år nå, og sier hun allerede har lært mye. Hun visste for eksempel ikke at man kan forhandle lønn sjøl, og at kommunen har en egen pott hvor disse lønnsmidlene tas fra.

– Jeg har vært naiv. Da jeg sluttet i Hobøl kommune og begynte i Askim, tenkte jeg ikke på at jeg kunne brukt anledningen til å forhandle lønn, så jeg gikk faktisk ned i lønn.

Men så fikk hun skrapt sammen alt hun hadde av tidligere erfaring og lagt på bordet, slik at hun kom opp i 10 års ansiennitet.

– Egentlig burde vi lært litt om lønn på sykepleierstudiet. Vi kvinner må bli litt tøffere og lære av menn som tør å kreve. Vi må slutte å bare være ja-mennesker.

– Er du fornøyd med lønnsøkningen, da?

– Ja, veldig fornøyd, men vi må ikke stoppe der. Nå må vi få opp spesialsykepleierne og dem med 16 års ansiennitet. Og så må sykepleierne engasjere seg i fagforeningsarbeid. De må komme på møtene, ikke bare når det handler om lønn.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.