fbpx Utbrudd av kusma – venter flere tilfeller Hopp til hovedinnhold

Utbrudd av kusma – venter flere tilfeller

Bildet viser en ung mann med kusma.
UNG MANN MED KUSMA: En 19-åring med karakteristisk hevelse i ansiktet. Foto: Science Photo Library/NTBScanpix

Fem tilfeller av kusma er meldt i sommer. Alle de smittede har vært på festival eller hatt kontakt med festivaldeltakere.

De som er blitt syke, var på Trænafestivalen i begynnelsen av juli, Heimfestivalen i slutten av juli eller har hatt kontakt med noen som har vært på disse festivalene, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI regner med at det kommer flere tilfeller i de nærmeste ukene.

Minner om muligheten for kusma

– Festivallivet fører mange mennesker tett sammen. Det er fortsatt flere festivaler på programmet, og snart åpner universiteter og høgskoler dørene. Det er derfor grunn til å minne helsetjenesten om muligheten for kusma blant unge voksne, sier overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet.

Symptomer er moderat feber i omtrent ett døgn før spyttkjertlene hovner opp. Det tar to til tre uker fra man er smittet til man blir syk. De som mistenker at de har kusma, blir anbefalt å kontakte fastlegen.

Spyttkjertler, men også andre organer

Kusma rammer spyttkjertlene, men kan også gi sykdom i andre organer. 1 av 4 gutter som får kusma etter puberteten, får betennelse i testiklene og bitestiklene. Betennelse i testiklene kan føre til nedsatt infertilitet og i sjeldne tilfeller sterilitet. Hos kvinner gir kusma i de første tolv svangerskapsukene høy risiko for spontan abort. 1 av 10 med kusma får hjernehinnebetennelse, som har god prognose. Det kan også forekomme forbigående hørselstap, eller mer sjeldent permanent hørselstap, på ett øre.

– Hvor alvorlig er det med noen tilfeller?

– Dette er et veldig lite utbrudd så langt, men vi vil unngå større utbrudd. De fleste som får kusma, får stort sett en mild sykdom. Men det er en risiko for testikkelbetennelse og nedsatt fertilitet hos menn, så det er all grunn til å vaksinere seg mot viruset, sier Are S. Berg til Sykepleien.

– Sannsynligheten for alvorlig sykdom eller komplikasjoner er mye mindre hos dem som er vaksinert, enn dem som ikke er vaksinert.

– Hva skal helsepersonell være oppmerksomme på?

– De bør tenke kusma i møte med pasienter som har hovne spyttkjertler.

– Hva kan folk flest gjøre for å unngå smitte?

– De som er syke, bør holde seg i sengen. Andre bør holde avstand til dem som er syke, og minimere deling av flasker og utveksling av spytt.

Utbrudd i 2015

Kusma var svært vanlig i Norge før vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1983. Nå forekommer den i sjeldne, sporadiske tilfeller og små utbrudd. I 2015 var det utbrudd i flere studentmiljøer. Det største var i Trondheim, der det ble registrert 143 tilfeller.