fbpx – Vask hender mot resistens Hopp til hovedinnhold

Verdens håndhygienedag: – Vask hender mot resistens

Illustrasjonen viser en sykepleier som underviser.
RENE HENDER, MINDRE BEHOV FOR ANTIBIOTIKA: Her er det Tegnehanne som illustrerer hvordan dette henger sammen. Illustrasjon: Tegnehanne (Hanne Sigbjørnsen) / Folkehelseinstituttet

Ved å redusere antall infeksjoner, minker behovet for antibiotika.

Mikrobenes evne til å motstå antibiotika regnes som en av de største truslene mot folkehelsen. En av de viktigste tiltakene for å avverge trusselen er en helt grunnleggende og tilsynelatende enkel prosedyre: Håndhygiene.

Viktig med godt smittevern

– Antibiotikaresistens er på alles lepper og det er bra, sier Mette Fagernes, sykepleier og seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

– Det er mye oppmerksomhet på mer restriktiv bruk av antibiotika, men det har kanskje ikke vært nok på betydningen av smittevern.

Derfor er antibiotikaresistens tema for den norske markeringen av verdens håndhygienedag 5. mai.

– Godt smittevern er viktig, både for å hindre at infeksjoner oppstår og at de blir overført til flere når de først har oppstått. Det gjelder både infeksjoner med vanlige bakterier og infeksjoner med resistente bakterier, sier Mette Fagernes.

Ikke bare én dag

Verdens håndhygienedag er blitt markert i Norge siden 2010.

Folkehelseinstituttet publiserer hvert år materiell tilpasset dagen og oppfordrer alle enheter innenfor helse- og tannhelsetjenesten i Norge til å ta dem i bruk.

Mette Fagernes sier en slik dag er bra for å rette oppmerksomheten mot håndhygiene, men at dagen i seg selv ikke er det viktigste.

– Den er en drahjelp for det kontinuerlige arbeidet og en dag for å kontrollere at for eksempel utstyr og fasiliteter er i orden. Men håndhygiene er like viktig de andre 364 dagene i året.

Folkehelseinstituttet har blant annet laget denne filmen til årets håndhygienedag.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.