fbpx Unge med spisevegring beskriver tvangsmating som mishandling Hopp til hovedinnhold

Unge med spisevegring beskriver tvangsmating som mishandling

Ung jente er trist
TVANG: På et seminar ved Gaustad sykehus fortalte unge pasienter at de følte seg utsatt for krenkelser når de blir utsatt for tvangsmating. Foto: Mostphotos

Pasienter som blir tvangsmedisinert eller tvangsmatet opplever mest ydmykelse i psykisk helsevern, viser studie.

For mange pasienter kan tvungen behandling de ikke kan slippe unna, bryte ned selvbildet. Flere pasienter har negativ erfaring med tvungent psykisk helsevern og bruker uttrykk som konsentrasjonsleir, viser flere studier Olav Nyttingnes har utført blant unge og voksne pasienter som har fått behandling ved norske psykiatriske sykehus, skriver  Forskning.no.

Mest tvang blant unge

Nyttingnes skal denne uken forsvare sin doktorgradsavhandling i psykiatri ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Han har forsket på hvordan pasientene opplever tvang, hvilke pasientgrupper som opplever dette mest og hvilke tvangstiltak som oppleves som verst.

Blant unge pasienter oppga en tredel at de ble utsatt for tvangsbehandling, og det er spiseforstyrrelser som skiller seg ut. For mange oppfattes det å bli tvangsmatet som mishandling.

– Mange av dem oppgir at de reagerte sterkt mot å bli tvangsmatet, sier Olav Nyttingnes til nettstedet.

Maktbruk påvirker relasjoner

Studiene viser at ungdom som følte seg mer utsatt for tvang, i større grad enn andre fungerte dårligere psykososialt og hadde et dårligere forhold til foreldrene. Nyttingnes er imidlertid overrasket over at ungdommer med psykose opplever lite tvang, mens det blant voksne er særlig dem med psykose som opplever mest tvangsbruk.

– Er det slik at ungdom behandles på en annen måte, eller er det forskjeller i sykdomsbildet mellom unge og voksne, spør Nyttingnes som mener det er behov for mer forskning på dette feltet.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.