fbpx Verver sykepleierstudenter til å spise med ensomme eldre Hopp til hovedinnhold

Verver sykepleier­studenter til å spise med ensomme eldre

Én gang i uken går en frivillig på middagsbesøk hos en hjemmeboende eldre i Bergen kommune. Tiltaket heter Spisevenn.

Underernæring og ensomhet blant hjemmeboende har engasjert studenter ved Høgskulen på Vestlandet – de ønsker å rekruttere til pilotprosjektet  Spisevenn, som byrådet i Bergen for helse og omsorg har laget i samarbeid med frivillighetskoordinatoren.

Fem sykepleierstudenter – Ann Kristin Ekeland Alpen (21), Lene Amundsen Angeltvedt (25), Gedrago Ashenafe Woldu (33), Michelle Chen (21) og Sigurd Skarsjø (24) – som alle går på tredje år ved Høgskulen på Vestlandet, tar faget «helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid».

– Vi har innlevering i form av en prosjektrapport i tredje året, og vi har valgt å fokusere på å rekruttere flere til Spisevenn. Vi var begeistret da vi fikk vite om Spisevenn, sier studentene, som ennå ikke har fått prøve seg som spisevenner selv.

Alpen forteller til Sykepleien om gode middagsløsninger, der ernæring og det sosiale er vektlagt. De har selv sett at mange hjemmeboende eldre spiser alene, derfor mener studentene at det viktig at flere engasjerer seg.

Steke vafler og stå i stand

I samarbeid med Bergen kommune håper studentene å kunne rekruttere flere studenter fra skolen.

– Vi skal lage en koselig stand den 15 januar. Der vil vi informere medstudenter om prosjektet, forteller studentene.

Standene skal pyntes slik at det gir en følelse av å være hos bestemor. Studentene håper at flere medstudenter på sykepleien melder seg på.

Det finnes utrolig mange snille og kunnskapsrike eldre som er utrolig hyggelige å prate med

– Årsaken til at studenter er målgruppen vår, er at vi er en gruppe som gjerne har dårligere råd og dermed kan ha nytte av gratis middag fra matvarehuset, sier studentene.

Starten på en varig relasjon

Studentene er positivt innstilt til å jobbe som frivillige. De forteller at de gleder seg til å møte nye mennesker og skape nye relasjoner.

– Mat er ikke bare næring, det er et viktig sosial aspekt. Dette prosjektet skal bringe dette til hjemmeboende eldre, forteller studentene.

Hyggelig aktivitet

Selv om prosjektet er ganske ferskt, er 43 spisevenner ferdigkurset.

– Responsen har vært overveldende, trolig fordi det er lett å være spisevenn. De frivillige skal bare nyte et hyggelig måltid og en god samtale, sier Nina Vigdal Gulestøl frivillighetskoordinator i Etat for hjemmebaserte tjenester.

Bergen kommunen betaler den frivilliges middag. Måltidene leveres rett på døren av Matvarehuset.

Dermed, forteller Gulestøl, blir dette en aktivitet – samtidig som det skaper en perfekt mulighet til å knytte bærekraftige vennskap.  

– Det krever ikke mer innsats enn oppvarming og å dekke et koselig bord for spisevert og spisevenn, sier hun.

De frivillige er i alle aldre og yrkesgrupper. Særlig er det en gyllen mulighet for sykepleiestudenter til å bli bedre kjent med eldre på deres egen arena.

– Alle brenner for et godt samfunn, hvor eldre opplever sosiale og meningsfulle dager, sier Gulestøl.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse