fbpx Med øye for mulighetene Hopp til hovedinnhold

Min jobb som kreftsykepleier Med øye for mulighetene

Foto: Erland Vingelsgård

– Jeg liker de vanskelige temaene.

Inger Semmingsen, kreftsykepleier

Arbeidsplass: Utegruppa, Hjemmebasert omsorg, Tynset.

Kreftsykepleiere kan jobbe med pasienter i alle aldre og i alle faser av sykdommen. Arbeidsplassene er i kreftavdelinger på sykehus, i palliative team, på hospice og lindrende enheter. Man kan også jobbe i kommunehelsetjenesten med pasienter som er hjemme eller på sykehjem, og i organisasjoner med fokus på kreftproblematikk.

Utdanning: Bachelor i sykepleie, videreutdanning i kreftsykepleie

Min jobb er kort og godt å passe på at grunnleggende behov blir dekket slik at pasientene kan bo hjemme lengst mulig. Arbeidsoppgavene rommer alt fra å hjelpe pasientene opp av senga til det mer avanserte som å sette sprøyter, gi intravenøs behandling og ta blodprøver. Jeg er behjelpelig med å skaffe mat og tilrettelegge måltider og ser til pasienten så vedkommende kan føle seg trygg.

Jeg starter arbeidsdagen med nøye planlegging, slik at jeg får med meg nødvendig utstyr, før jeg drar ut på hjemmebesøk. Tynset er en stor kommune og det er uheldig å oppdage at man har glemt noe etter å ha kjørt flere mil for å besøke en pasient.

Ettersom jeg er kreftsykepleier, blir jeg prioritert til kreftpasienter i kommunen eller til andre kronisk syke pasienter med store hjelpebehov. Jeg tok videreutdanning i kreftsykepleie i 2000. Det ga meg en ny piff som sykepleier. Jeg lærte mer om refleksjon og bruk av forskning, og forsto mitt eget fag og systemet jeg jobber innenfor bedre. Det er viktig at vi sykepleiere setter av tid til å dokumentere det vi gjør. Det trygger pasientene våre og gjør at viktig informasjon når frem til alle.

Det kommer godt med å være kreativ. Å ha et øye for hva som kan gjøre tilværelsen bedre for pasientene. Små ting og hjelpemidler som kan gjøre det tryggere og lettere for dem å bo hjemme. Vi må heller ikke glemme at vi alltid er gjest i pasientens hus. Vi må tilpasse oss hver pasient og hvert enkelt hjem. Det er ikke bare å buse inn og tilby pasientene et bad første gang man er på besøk. Først må de bli trygge på oss. Det er ikke alltid de pårørende forstår det, derfor er det viktig at vi kommuniserer godt med dem. Jeg er opptatt av å se hele pasienten slik at samarbeidet med blant annet fysioterapeut, ergoterapeut, psykiatrisk sykepleier og fastlegen er helt nødvendig.

Vi bruker tiden der vi trenger den. Noen steder kan man knipe litt inn hvis vi vet at vi må bruke litt ekstra tid et annet sted. Slik omdisponering av dagen krever litt erfaring, men gjør også jobben mer interessant. Det handler om å se mulighetene. Avstanden mellom pasientene varierer. Det er ikke uvanlig å kjøre åtte mil i løpet av en arbeidsdag. Avstanden gjør at jeg får tid til å tenke litt og forberede meg på neste pasient. Jeg trives godt med utfordrende pasienter og liker å gå litt i dybden på vanskelige temaer.

Historien sto på trykk i Sykepleier nr. 7/2013.

Her kan du bli kreftsykepleier:

Universitetet i Stavanger
Høyskolen Diakonova i Oslo
NTNU, Ålesund, deltid
Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet)
Høgskolen i Innlandet, Elverum
VID vitenskapelig høgskole, Bergen

Se også utdanning.no

(Oversikten over utdanninger kan ha mangler. Ikke alle tilbudene har oppstart hvert år. Ta kontakt med skolene eller faggruppen.)

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.