fbpx Mange gode stunder Hopp til hovedinnhold

Min jobb som kreftsykepleier Mange gode stunder

Foto: Erik M. Sundt

– Godt humør gir kreftpasientene litt fri fra det triste.

Lise Nygaard, kreftsykepleier

Arbeidsplass: Medisinsk dagavdeling ved Aker universitetssykehus, Oslo

Kreftsykepleiere kan jobbe med pasienter i alle aldre og i alle faser av sykdommen. Arbeidsplassene er i kreftavdelinger på sykehus, i palliative team, på hospice og lindrende enheter. Man kan også jobbe i kommunehelsetjenesten med pasienter som er hjemme eller på sykehjem. i organisasjoner med fokus på kreftproblematikk.

Utdanning: Bachelor i sykepleie, videreutdanning i kreftsykepleie

Jeg jobber aller mest med lungekreftpasienter, og utsikten for å overleve en slik diagnose er dårlig. Bare fem til ti prosent blir helbredet. Men jeg liker tanken på at behandlingen kan stagnere sykdommen og bidra til at pasientene får gode perioder i den tiden de har igjen. Det er mye godt humør på avdelingen. En god latter er befriende og kan gi pasienten en fristund i det triste og vonde.

Jobben min er å forberede pasientene til forskjellige utredninger, gi cellegiftbehandling og følge opp med etterkontroller. Jeg prøver å være med når pasienten får vite diagnosen, og jeg kan følge samme pasient i flere år. Jeg har mye kontakt med både pasienter og pårørende, og samtalene med dem er den delen av jobben jeg liker best. Vi snakker om mye forskjellig, men en nødvendig del av samtalene er å informere om hvordan cellegiften virker og om bivirkninger som håravfall, kvalme og nedsatt benmargsfunksjon.

Det er 20 til 30 pasienter innom avdelingen hver dag, men ikke alle får cellegift. De er hos oss fra en time til en hel dag, alt etter hva som skal skje. Arbeidsdagen begynner med morgenmøte. Vi går igjennom dagens pasientlister og fordeler oppgaver. Deretter møter jeg pasienten og snakker med ham eller henne. Første steg i behandlingen er å ta blodprøve for å måle blodverdiene, deretter gir jeg cellegift til dem som skal ha det. Når vi gir cellegiften intravenøst, bestemmer vi som regel tempoet med en dråpeteller. Behandlingen kan ta flere timer og pasientene velger om de vil sitte i gode lenestoler eller ligge i en seng.

Det er åtte sykepleiere og en hjelpepleier på avdelingen. De fleste er godt voksne og har lang erfaring fra yrket. Jeg ble sykepleier i 1982 og har jobbet ved Aker i snart 30 år. Ved Medisinsk dagavdeling har jeg jobbet siden 1996.

Det hender at jeg tenker på pasienter også i helgene når jeg har fri, men etter mange år som sykepleier er jeg blitt flinkere til å skille mellom jobb og privatliv. I fritiden sørger jeg for påfyll sammen med dem jeg er glad i. Når jeg får vite at en pasient er død, blir jeg berørt, men jeg går ikke så langt i engasjementet at det blir min private sorg. Jeg blir ikke tynget av jobben. Tvert imot har jeg lært å sette stor pris på mitt eget liv og min gode helse, og jeg håper jeg sjelden klager over bagateller.

Historien sto på trykk i Sykepleier nr. 3/2011.

 

Her kan du bli kreftsykepleier:

Universitetet i Stavanger
Høyskolen Diakonova i Oslo
NTNU, Ålesund, deltid
Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet)
Høgskolen i Innlandet, Elverum
VID vitenskapelig høgskole, Bergen

Se også utdanning.no

(Oversikten over utdanninger kan ha mangler. Ikke alle tilbudene har oppstart hvert år. Ta kontakt med skolene eller faggruppen.)

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.