fbpx Helsedirektoratet anbefaler NIPT Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet anbefaler NIPT

Bildet viser to  hender som tar blodprøve fra en arm.

Helsedirektoratet mener det er etisk og medisinskfaglig problematisk å ikke innføre NIPT som alternativ sekundærtest når KUB viser høy risiko for trisomi hos fosteret.

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) søkte for fire år siden Helsedirektoratet om å få bruke blodtesten Non-invasive prenatal testing (NIPT) til fosterdiagnostikk. Bioteknologirådet har sagt ja, og tidligere denne uka sa også Helsedirektoratet ja til å bruke testen for den gruppen som allerede får tilbud om fosterdiagnostikk: kvinner over 38 år og kvinner i risikogrupper.

Ingen risiko for spontanabort

– NIPT for påvisning av trisomi er et trygt alternativ og medfører ingen risiko for spontanabort, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet i en pressemelding.

​Helsedirektoratet har gitt sin anbefaling om bruk av NIPT for påvisning av trisomi 13, 18 og 21 til Helse- og omsorgsdepartementet. Nå skal helseminister Bent Høie bestemme om metoden skal godkjennes og bli et tilbud til gravide.

Alternativ til morkakeprøve

I dag tilbys kvinner over 38 år og kvinner i risikogrupper såkalt KUB-test. KUB står for kombinert ultralyd og blodprøve. KUB-testen viser estimert risiko for trisomier. Er denne risikoen høy, tilbys kvinnen morkakeprøve eller fostervannsprøve. Dette er invasive prosedyrer, og Helsedirektoratet anbefaler at NIPT bør godkjennes som alternativ til disse.

Dersom metoden godkjennes, vil det ifølge direktoratet ikke føre til noen endringer i tilbudet til gravide over 38 år.

– KUB vil, som i dag, være primærtest til gravide som er 38 år eller eldre ved termin, eller av andre grunner har økt risiko for å ha et foster med trisomi. NIPT erstatter morkakeprøve eller fostervannsprøve som sekundærtest når den gravide ønsker det, skriver direktoratet i sin anbefaling.

Etisk problematisk å ikke innføre NIPT

Helsedirektoratet mener det er etisk og medisinskfaglig problematisk å ikke innføre NIPT som alternativ sekundærtest når KUB viser høy risiko for trisomi hos fosteret (veiledende 1:250 eller høyere).

Helsedirektoratet sier at NIPT er en test med høy spesifisitet og sensitivitet for påvisning av trisomi hos fosteret og er et trygt alternativ til morkakeprøve og fostervannsprøve, men at NIPT likevel ikke er en diagnostisk test for trisomier. Hvis NIPT viser at fosteret har en trisomi bør dette verifiseres med en morkakeprøve eller fostervannsprøve.

Tabell som viser ulike scenario

Bioteknologirådet støtter Helsedirektoratet

Også Bioteknologirådet mener at de som skal få fosterdiagnostikk, bør få tilgang til den nyeste og beste metoden. 

– Hvis denne blodprøven av mor er den beste metoden, ønsker vi at den skal brukes. Det er mange fordeler, blant annet kan man ta den tidligere i et svangerskap, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet i en kommentar til NRK.

KrF setter ned foten

KrF vil imidlertid gjøre det de kan for å stoppe det.

– Det er uaktuelt å innføre blodtesten NIPT i denne stortingsperioden, sier KrFs nestleder, Olaug Bollestad til  Dagen, og viser til samarbeidsavtalen med regjeringen og Venstre.

Der heter det at det «innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPT-blodprøve til alle gravide».

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse