fbpx Sykepleier med grøss og gru Hopp til hovedinnhold

Sykepleier med grøss og gru

Bildet viser Jan-Erik Vik som sitter foran en datamaskin med bok i hånden.

Jan-Erik Vik lar gjerne den fiktive uhyggen holde til på sykehjem.

– Jeg har en forkjærlighet for eldre mennesker, sier han og smiler litt.

– De ser så snille ut, men er kanskje ikke det.

Mer vil han ikke si. For historier med en egen tvist er Jan-Erik Viks varemerke. Mannen som er sykepleier på dagtid, krimforfatter på kveldstid, med nesten 140 noveller på samvittigheten.

Mannen og fantasien

Til påske har han samlet 23 av dem i boken En god natts søvn.

Skrivingen begynte han med i voksen alder. Han leste for barna på sengekanten og kjedet seg. Tenkte at han i stedet kunne skrive noe tilpasset barnas humor og ønsker.

– Det var gøy, sier han, men tok raskt veien fra barnelitteratur til krim.

– Hvorfor det?

– Jeg har vel en ganske velutviklet fantasi og så synes jeg det er gøyere med grøss enn kjærlighetsfilm.

«Tenk at snille Jan-Erik kan skrive disse historiene», har en bekjent skrevet på Facebook.

– Jeg har vel kanskje en mørk person langt, langt inne. Men alt jeg skriver er fiksjon, jeg har ikke hentet historier fra meg selv.

Inspirasjonen rundt

Den første krimnovellen han skrev, sendte han rett til et forlag. De var begeistret og bad om 8–10 til. Vik fryktet han ville gå tom for ideer. Men det motsatte skjedde. De bare kom.

– Hvis ikke dette hadde vært lystbetont, hadde det ikke blitt så mange, presiserer han.

– Du kan slutte som sykepleier?

– Nei. Jeg blir mer driftig når jeg har mye å holde på med. Dessuten trenger jeg inspirasjon fra folk og ting rundt meg. Jeg tror ikke det hadde vært noe for meg å lukke meg inne ett år for å skrive bok.

Ydmyk forfatter

Novellene er, i tillegg til å ha blitt samlet i bøker, trykket i Vi menn, Allers og Hjemmet. Han selger jevnlig til norske og også danske og svenske ukeblader. Og sier han er ydmyk overfor det han selv skriver.

– Jeg er selvlært og klar over at mange er flinkere til å skrive enn meg. Men jeg har truffet noe som folk tydeligvis vil ha. Det blir også litt penger av det, og det er gøy. Men alt må styres av lysten. Blir jeg for grisk, blir jeg avslørt.

Samleren ved klippene

Han tilpasser novellene etter hvor de skal trykkes. Noen kaller han snille, andre mer grusomme. Kanskje ikke så mye blod, men mye psykologisk terror.

Han har også beveget seg utenfor krimsjangeren og også skrevet om relasjoner. Men i påskeboken er det bare krimnoveller.

 – Har du en favoritt?

Han tenker litt.

Samleren ved klippene. Jeg fikk inspirasjon i forfjor på Menorca. Der er det et landskap med klipper som på en måte krøller seg. I novellen er det en kjedelig type som er i Spania på utkikk etter antikviteter. Han kommer til et gudsforlatt sted og blir tilbudt noen helt spesielle objekter. Men er det så lurt å takke ja …? Mer sier jeg ikke, sier Jan-Erik Vik med en liten latter.

Sjekk dine krimkunnskaper med quisen Engler i hvitt, eller ...?

Her er en trailer til En god natts søvn, produsert av iTent Productions:

Jeg synes det er gøyere med grøss enn kjærlighetsfilm.
Jan-Erik Vik

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse