fbpx Ridder Safia Hopp til hovedinnhold

Ridder Safia

Safia Abdi Haase

Sykepleier Safia Abdi Haase ble fredag utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Abdi Haase hedres for sin enestående innsats for integrering, kulturforståelse og likeverd, og er den første innvandreren som får denne utmerkelsen. Hun ser på utmerkelsen som en fantastisk gave.

– Dette er stort for meg og det skal feires.

Flyktning

Abdi Haase kom til Norge som flykning fra Somalia i 1992, 32 år gammel, som aleneforsørger for sine tre døtre. Fra 1993 var hun bosatt i Harstad hvor hun tok videregående skole og utdannet seg til sykepleier. I tillegg var hun initiativtaker til festivalen Multicultura, som skal bidra til integrering og forståelse mellom mennesker av alle nasjonaliteter i Harstad-området. Abdi Haase har også en master i internasjonal sosial velferd og helsepolitikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus.

I dag er Abdi Haase bosatt i Halden med sin tyske ektemann. Hun jobber i stiftelsen Amathea, som er en landsdekkende rådgivende helsetjeneste for kvinner som blir uplanlagt gravide. Abdi Haase jobber med rådgivning for innvandrerkvinner generelt og forebygging av kjønnslemlestelse spesielt.

Kjønnslemlestelse

Abdi Haase ble selv omskåret som niåring og historien om denne smertefulle og opprivende hendelsen er et viktig verktøy i hennes arbeid for å forebygge kjønnslemlestelse. Hun har fortalt sin sterke historie utallige ganger i store og små forsamlinger, på fagdager og seminarer rundt i hele Norge.

– Det er mange som har jobbet for dette like mye som meg. Men jeg tar den imot for alle oss som jobber for kvinners rettigheter og for alle kvinner som lever med synlig og usynlig vold. Utmerkelsen stiller også krav til meg. Nå skal jeg jobbe enda mer, sier hun.

 Det er NSF som har foreslått at Safia får utmerkelsen og i dag blir det en høytidelig markering på Bristol i Oslo. Den 4. oktober blir Safia feiret i Halden.

 

 

Dette er stort for meg og det skal feires.
Safia Abdi Haase

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse