fbpx Helsetjenestene er under press Hopp til hovedinnhold

Helsetjenestene er under press

Hvor mye kapasitet trenger egentlig Helse-Norge i framtida? Forskere spår at helsetjenester vil vokse med 20 prosent de neste femten åra.

Sintef Teknologi og samfunn har gjennomført en analyse av utviklingen i aktivitet og kapasitetsbehov for sykehusområdene i Helse Sør-Øst fram mot 2030.

Tallene fra 2002 til 2012 viser at mens befolkningen i Helse Sør-Øst økte med ti prosent i tiårsperioden, økte antallet av øyeblikkelig hjelp med hele 88 prosent i samme periode.

 

Mer bekymret

Forskerne Marte Lauvsnes og Asmund Myrbostad mener tallene skyldes flere forhold, blant annet at terskelen for å oppsøke spesialisthelsetjenesten er lavere enn tidligere, og at folk forventer at ting skal skje raskt.

– Øyeblikkelig hjelp er jo tradisjonelt koblet opp til akutte fysiske lidelser, og man skulle tro at dette tallet ville ligge stabilt i forhold til folketallet, sier Marte Lauvsnes til forskning.no.

– Men det vi ser er en sterk økning av utskrevne pasienter uten diagnose.

Hun mener mye av fenomenet skyldes et økt bekymringsnivå hos folk og at dette til dels er skapt av media som hele tiden påpeker farene ved å leve.

Men hun tror også det kommer av at det nå er viktigere for folk flest og for fastleger at pasienter komme tidlig i gang med behandling. Dette er positivt og kan avverge alvorlige sykdommer, eller gjør sykdomsforløpene enklere.

 

Forventningsvekst

Forskerne kaller det en forventningsvekst. Det betyr at befolkningen forventer en rask avklaring på plagene sine, og dermed etterspør mer hjelp enn tidligere. Det skaper vekst fordi systemet vil svare på forventningene.

– Dette er en trend vi også finner igjen i andre land, sier Myrbostad.

Kilde: Asmund Myrbostad m.fl.: Aktivitet- og kapasitetsanalyse 2030 Helse Sør-Øst. Sintef 2014

0 Kommentarer

Annonse
Annonse