fbpx - Det viktigste vi har Hopp til hovedinnhold

- Det viktigste vi har

- Våre tilllitsvalgte er det vikgtigste vi har, sier Norsk Sykepleierforbunds (NSF) leder.

 

- Vi blir aldri bedre enn det svakeste leddet, sier forbundsleder Eli Gunhild By.

Hun sier de tillitsvalgapparatet og medlemmene "er" organisasjonen.

- Det er avgjørende at de gjør en god jobb for å påvirke arbeidsgivere lokalt for at NSFs saker skal få gjennomslag, sier hun.


Synlig

Eli Gunhild By jobber primært inn mot sentrale myndigheter for å få gjennomslag for NSFs viktigste saker. For eksempel økt grunnbemanning, heltid- og deltidsproblematikk, turnusordninger og arbeidstidsproblematikk generelt.

- Men det viktigste er at det vi jobber med sentralt, er synlig ute lokalt. Der har vi ett stykke vei å gå, men vi jobber med det kontinuerlig, sier hun.


Som forventet
Det var lite i undersøkelsen som overrasket NSFs forbundsleder.

- Svarene er i tråd med de signalene vi får, sier hun.
Noen av utfordringene NSF har i følge undersøkelsen, nevnes høy turn-over, lite frikjøpt tid og at mange tillitsvalgte føler seg «alene» om store oppgaver.

- Det finnes en hovedtillitsvalgt i hver kommune. Mange er små med få medlemmer. Jeg tror ikke frikjøp nødvendigvis er løsningen på alle utfordringer. Bildet er fragmentert, sier By og siterer Olav H. Hauge: ”Du spørsmål om livet er godt eller vondt så svarer eg: JA!

Dialog
Hun mener noe av det viktigste en tillitsvalgt må få til, er god dialog med arbeidsgiver og ett godt nettverk.

- Får tillitsvalgte god dialog med arbeidsgiver, er det lettere å få gjennomslag for viktige saker. Det betyr ikke at man alltid skal være enige med hverandre, men at det finnes rom og møteplasser hvor man kan diskutere, sier hun.

I undersøkelsen svarer de aller fleste at de har godt eller tilfredsstillende samarbeid med arbeidsgiver.

- I pressen kan man fort få inntrykk av at forholdet mellom tillitsvalgte og arbeidsgivere bare er vanskelig. Virkeligheten er at mange samarbeider godt og får til mye, sier By.

Når det gjelder nettverksbygging, er det flere av de hovedtillitsvalgte som har trukket det frem som viktig.

- Det å møte andre tillitsvalgte som har erfaring, er god hjelp. Det å vite at man kan ta opp telefonen og ringe til noen andre som står i det samme, er nyttig. De som får dette til, gir oss blant annet tilbakemelding om de ikke føler seg så alene lenger, sier By.


Skal følge med

NSF har det siste året hatt ett ekstra fokus på tillitsvalgtapparatet.

- Vi har lagt om tillitsvalgtopplæringen, vi har gitt alle iPad for at de skal kunne være mer tilgjengelige og vi følger med på turnover gjennom fylkeskontorene. I tillegg har vi et prøveprosjekt med frikjøp av nestledere i fylkene tillitsvalgte. Om alt dette gir resultater, vet vi tidligst til neste år. Vi følger nøye med og skal evaluere før man trekker konklusjoner, sier hun.

NSF har blant annet gitt ut en serie plattform-hefter som er ment til praktisk bruk for alle.

- Om du er tillitsvalgt eller vanlig medlem, er disse heftene ment å kunne brukes i diskusjoner. Forhåpentligvis gjør heftene det enkelt å finne gode, faglige argumenter. Det er i hvert fall slik de er tenkt brukt, sier hun.


Medlemmenes stemme

Eli Gunhild By mener det er viktig å gjennomføre spørreundersøkelser som den Sykepleien har gjort blant de tillitsvalgte.

- Det er viktig at medlemmenes stemme blir hørt. Det er de som er organisasjonen og som skal forme politikken vi sentralt skal prøve å få gjennomslag for, sier hun.
Forbundslederen synes generelt svarene fra de hovedtillitsvalgte i kommunene var positiv lesning.

- Vi har utfordringer på noen områder, og det skal vi jobbe med, lover hun.


Stram kommuneøkonomi

I Sykepleiens undersøkelse, har stram kommuneøkonomi fått en skår 63 prosent som den mest utfordrende oppgaven av de hovedtillitsvalgte.

- Det er fint at de tillitsvalgte ser helheten i kommunen de jobber i. Men det er viktig at de ikke tar for stort ansvar. Det er politikernes jobb å sørge for at kommunen får de ressursene de trenger for å løse oppgavene som skal løses. Tillitsvalgte må i tillegg til å ivareta lønn og arbeidsforhold, argumente rfor at pasienter og brukere får ett best mulig faglig tilbud i sin kommune, sier By.

 

Sykehus

- Tror du svarene ville sett like ut dersom vi hadde gjennomført undersøkelsen blant de hovedtillitsvalgte i sykehus?

- Det ville nok vært noen forskjeller. Når det gjelder hovedtillitsvalgtes største utfordringer, tror jeg omorganisering og arbeidstidsspørsmål ville skåret høyere på sykehus enn i kommunene, sier hun.

Andre forskjeller som oppleves mindre utfordrende på sykehus ifølge By; frikjøp, faglig ensomhet og turnusplanlegging.

- De fleste hovedtillitsvalgte på sykehus er frikjøpt, de jobber ofte sammen med andre og har derfor flere å støtte seg på. Når det gjelder turnusplanlegging, skjer det ofte på et lavere nivå i organisasjonen, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse