fbpx Tilbake til sykehjemmet Hopp til hovedinnhold

Tilbake til sykehjemmet

Sykepleier Tove-Lise Torve fulgte hjertet: Etter fire år på Stortinget pleier hun nå demenspasienter. 

Tove-Lise Torve (49) var på Stortinget fra 2009 til 2013, som Arbeiderpartiets representant fra Møre og Romsdal. Nå er hun 1. vara. Tidligere var hun ordfører i Sunndal. Nå er hun tilbake på golvet hos demenspasientene.

 

Lyttet til hjertet

– Hvordan var det ikke å bli gjenvalgt til Stortinget?

– I utgangspunktet nedtur, selvsagt. Men meningsmålingene viste at mandatet mitt var utsatt. Så jeg var forberedt.

– Da måtte du omskolere deg?

– Heldigvis ikke, jeg var skolert fra før. Men jeg brukte litt tid på å finne ut hva jeg ville gjøre framover. Jeg blir jo 50, ikke sant. Jeg måtte lytte til hva hjertet sa.

– Hva sa hjertet?

– At jeg skulle gå tilbake til røttene mine: Sykepleie på golvet. Jeg ville ha pasient- og pårørende kontakt.

 

Ville ha full stilling

– Så du søkte jobb?

– Jeg ville selvsagt ha full stilling. Jeg har jobbet både på sykehjem, sykehus og i hjemmesykepleie. Nå ville jeg i demensomsorgen, den er jo aktuell. Så jeg søkte den nyeste demensavdelingen i Sunndal.

– Og fikk jobb?

– Ja, på Sunndal Helsetun. Jeg begynte 2. januar.

– Lest mye fag?

– Jeg er trygg på den grunnleggende sykepleien. Den ligger i hjernebarken. Men jeg var spent på to ting: For det første alle de nye medikamentene. Jeg har ikke praktisert siden 2003, og det har kommet mange synonympreparater siden da. Dette bruker jeg tid på å lære.

– Og det andre?

– Demensbehandlingen og demensomsorgen.

– Fant du noe nytt?

– Jeg fant ut at nettsiden til nasjonalforeningen er veldig god og har brukt den mye til å repetere og oppdatere meg.

 

Ville ikke pendle mer

– Hvilken respons har du fått på valget?

– Bare hyggelig. Mange sier de respekterer valget. Jeg hadde jo andre muligheter: næringsliv, styreverv, administrasjon. To ting var viktigst: Jeg ønsket ikke å pendle mer, og jeg ville lytte til hjertet.

– Hvordan går det i jobben?

– Jeg stortrives, går med et stort glis om munnen. Jeg er glad for å ha full jobb. Her er bare tre andre sykepleiere, og de er på deltid. Her er dyktige hjelpepleiere med lang erfaring. Kjekt å ha pasientkontakt.

– Hva er forskjellen på sykehjem og storting?

– Her føler jeg ro og balanse, og jeg har mer direktekontakt og oversikt. På Stortinget var det heseblesende. Mer upersonlig. Mange tidsfrister.

 

Gikk mot strømmen og startet på sykehjem

– Hva synes du om at bare 7 prosent av nyutdannede sykepleiere vil jobbe på sykehjem?

– Jeg blir lei meg. Jeg gjorde nettopp det, begynte i yrket på sykehjem i Stavanger. Har aldri angra. Der fikk jeg helhetlig sykepleie inn med teskje. Jeg ble trygg.

– Kan du forstå dem?

– Ikke egentlig. Kanskje de har feil forestilling om hva sykehjem er. Det kan ha med praksisen de har hatt å gjøre. På sykehus er det mer prosedyrer, men ikke så helhetlig sykepleie.

 

– Eldreomsorg viktigst

– Du er fortsatt politiker?

– Jeg er første vara på Stortinget. Jeg har allerede vært inne. Ellers er jeg aktiv i partiet hjemme og på sosiale medier.

– Hva er hjertesaken?

– Eldreomsorg. Både politisk og faglig. Det er også viktig å framsnakke sykepleieryrket.

– Du har tre sønner. Noen som har valgt som deg?

– Eldstemann blir politi. De to neste vet ikke ennå.

– Hva er viktig for å bedre eldreomsorgen?

– Å rekruttere nok sykepleiere og andre faglærte. Det er den aller, aller viktigste oppgaven for kommune-Norge. Det vil bli en tøff kamp om arbeidskraften.

 

Er sammen med pasientene

– Hva er viktig i demensomsorgen?

– Hos oss legger vi vekt på at det er rolig stemning. Alle er ute i avdelingen sammen med pasientene, vi er kun på vaktrommet under rapport. Og vi har et dagsenter der vi tidlig blir kjent med framtidige pasienter.

– Lettere å gi gode tilbud i små kommuner?

– Det handler mest om hvordan man organiserer den enkelte avdeling, ikke om størrelsen på kommunen.

– Ellers?

– Jeg anbefaler alle nyutdannede å starte i sykehjem. Det er blitt flere medisinsktekniske prosedyrer, som intravenøs antibiotikabehandling og bruk av smertepumper. Det er også tett samarbeid med tilsynslege. Det skjer mye interessant i kommunene for tiden.

 

 

 Nå ville jeg i demensomsorgen, den er jo aktuell.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse