fbpx Svært fornøyd med jordmor Hopp til hovedinnhold

Svært fornøyd med jordmor

Gravide har bedre erfaringer med svangerskapskontroll hos jordmor enn fastlege viser ny nasjonal brukerundersøkelse.

Kunnskapssenterets nasjonale undersøkelse Brukererfaringer med svangerskaps, fødsels- og barselomsorgen. Nasjonale resultater er utført blant 8 670 kvinner og deres partnere.

Kvinnene er i undersøkelsen blant annet blitt bedt om å svare på fem spørsmål knyttet til hvordan de opplevde jordmor og fastlege i forbindelse med svangerskapskontrollen. Spørsmålene handler om både mellommenneskelige aspekter og mer tekniske sider ved kontrollen. Kvinnene svarte ved å krysse av på en svarskala fra 1 til 5, hvor 1er «Ikke i det hele tatt» og 5 er «I svært stor grad».

 

Opplevde du at jordmor/fastlege hadde omsorg for deg?

Ni av ti (89 prosent) svarte at jordmor «i stor grad» eller «i svært stor grad» hadde omsorg for dem. Tilsvarende tall for fastlege er 72 prosent. Det vil si at flere enn hver fjerde kvinne opplevde ikke i det hele tatt, i liten grad eller bare i noen grad å bli møtt med omsorg hos sin fastlege.

 

Hadde du tillit til jordmors/fastleges faglige dyktighet?

Her svarte også 89 prosent at de har stor tillit til jordmors faglige dyktighet. Mens 73 svarte at de har tillit til fastlegens faglige dyktighet.

 

Satte jordmor/fastlege av tilstrekkelig tid på svangerskapskontrollene?

På dette spørsmålet spriker svarene mest i disfavør fastlege. Mens hele 92 prosent opplevde at jordmor hadde satt av tilstrekkelig med tid, var dette bare tilfellet blant to av tre (66 prosent) fastleger.

 

Opplevde du at jordmor/fastlege var åpen for dine spørsmål?

Her svarte 92 prosent at de opplevde at jordmor var åpen for spørsmål. Igjen skårer fastlegene dårligere. Kvinnene opplevde at hver fjerde fastlege (25 prosent) ikke eller i liten grad var åpne for spørsmål.

 

Ble du møtt med høflighet og respekt av jordmor/fastlege?

Her var kvinnene fornøyd med både jordmor og fastlege. 95 prosent ble møtt med høflighet og respekt av jordmor, mens 88 prosent opplevde det samme i forhold til fastlege.

 

Les rapporten Brukererfaringer med svangerskaps, fødsels- og barselomsorgen. Nasjonale resultater    

Det er dessuten laget egne rapporter for institusjonene i spesialisthelsetjenesten, helseforetak og regionale helseforetak.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse