fbpx - Feilvurderinger er dessverre uunngåelig Hopp til hovedinnhold

- Feilvurderinger er dessverre uunngåelig

Arbeidsgivere må sikre at jordmødre og leger er faglig oppdaterte for å hindre feil under fødsel. Det mener Jordmorforbundet NSF.

Leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Schjelderup-Eriksen, sier at svangerskap og fødsel er et fagområde hvor avgjørelser kan få store konsekvenser dersom de er feil.


Alvorlig

En studie basert på 161 saker fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), viser at 54 nyfødte døde og 107 fikk alvorlig hjerneskade etter surstoffmangel under fødselen. Feilene fordeler seg omtrent likt mellom leger og jordmor.

De 161 sakene strekker seg fra 1994-2008 og NPE har gitt erstatning i alle sakene. Studien er også publisert i  fagtidsskriftet Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

Les også:Kunne unngått dødsfall


Vil alltid gjøres feil

- Feilvurderinger er dessverre uunngåelig, sier Schjelderup-Eriksen.

Hun legger til at arbeidsgiver må sikre at helsepersonell får nødvendig opplæring og til en hver tid holdes faglig oppdatert.

Helsetilsynet har ved flere anledninger avdekket at det er store forskjeller i hvordan fødeinstitusjoner sikrer at jordmødre og leger får nødvendig etter- og videreutdanning.

- De konkluderte med at forholdene er bedre tilrettelagt for leger enn for jordmødre. Jordmorforbundet mener at helseforetakene er pliktig i å sikre sine medarbeidere oppdatering og vedlikehold av kunnskap for å kunne tilby forsvarlig fødselshjelp. Dette innebærer at Helseforetakenes opplæring av nytilsatte, ferievikarer og faste ansatte må settes bedre i system, sier Schjelderup-Eriksen.


Kjenn din egen begrensning

Den omtalte studien ser kun på årsakene til oksygensvikt under fødselen.

- Det er viktig å merke seg at det totale antallet tilfeller med oksygensvikt under fødselen i denne tidsperioden er ukjent, sier hun.  

Studiens 161 klagesaker viser at fødselslegen var ansvarlig i 49 prosent av feilene, og jordmor ansvarlig i 46 prosent av tilfellene.

- Vi i fagmiljøet må samarbeide for å redusere risikoen for skader. Det kan vi gjøre ved å sørge for å ha gode rutiner og systemer som oppdager og korrigerer eventuelle feil før de gjøres, sier hun og legger til:

- Vi må kjenne grensene for eget kompetanseområde og å vite i hvilke situasjoner det er påkrevd å hente inn bistand og vurdering fra lege.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse