fbpx Krisesommer i Sverige Hopp til hovedinnhold

Krisesommer i Sverige

– Mange av problemene vil fortsetteretter sommeren og følger oss resten av året, sier Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet. Foto: Vårdförbundet.

Vårdförbundets lokalavdelinger fryktet alvorlig mangel på sykepleiere i sommer. De fikk rett.

«En outhärdlig arbetsmiljö med allvarligt förhöjd belastning under arbetspassen, för många dubbelpass och extrapass, nya i yrket flyttas runt till nya avdelningar utan inskolning.» Slik beskriver en av Vårdförbundets lokalavdelinger sommeravviklingen..

I rapporten «Etter sommaren 2013» har Vårdförbundets 21 lokalavdelinger gjort oppsummeringer av sommeravviklingen landet rundt.

 

Utsatte ferier og stengte avdelinger

Spor mangel på sykepleiere og spesialsykepleiere er løst ved at mange frivillig eller ufrivillig har måttet flytte ferien, mye overtid, doble skift, mye helgejobbing  og stengte avdelinger. Arbeidsgiverne har løst deler av problemene ved å øke bruk av bemanningsbyrå.

Hele 57 prosent svarer at de har måttet flytte ferien uten ekstra kompensasjon. 

I 80 prosent av regionene ble enheter stengt på grunn av mangel på vikarer, ifølge de lokale avdelingene.

Stor bruk av vikarer, mye overtid og stress førte til dårligere pasientsikkerhet. Hele seks avdelinger melder om mye dårligere pasientsikkerhet sommeren 2013, ifølge rapporten.

 

Tøff sommer gir tøff høst

Problemene fortsetter utover høsten. Dette gjelder særlig rekruttering av sykepleiere og spesialsykepleiere.  I visse regioner er det også meldt om mangel på barnepleiere og biokjemikere. Mange av de som har måtte flytte ferien har problemer med å få tatt ut ferien i løpet av høsten.

- Mange av problemene i omsorgen fortsetter etter sommeren og følger oss resten av året, Det er på tide av arbeidsgivere og politikere tar ansvar og innser at helsevesenet er en året rundt virksomhet, sier Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

 

Bedre planlegging og bedre lønn

For å unngå liknende tilstander neste sommer etterlyser det svenske Vårdförbundet mer langsiktig tenkning og bedre planlegging.

Bedre lønn og god lønnsutvikling og tid til utvikling av profesjonene er en forutsetning for å rekruttere og beholde kompetent personale, heter det.

Ikke minst så blir det pekt på viktigheten av en god lønnsutvikling for dem som tar videreutdannelse.

Arbeidsgiverne får sterk kritikk for at stadig mer penger går til bemanningsbyråer og stafettsjuksköterskor.  

Les: Efter sommaren 2013

Les: Mot krisesommer i Sverige

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.