fbpx Grasrotopprør blant svenske sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Grasrotopprør blant svenske sykepleiere

Det svenske Vårdförbundet har fått konkurranse. Sykepleierne protesterer mot dårlige arbeidsvilkår og lave lønninger gjennom ulike grasrotopprør på sosiale media.

De siste somrene har flere svenske sykehus hatt problemer med å gi pasientene et forsvarlig tilbud fordi de ikke får tak i nok sykepleiere. Årlig protesterer nesten halvparten av Sveriges 4000 nyutdannede sykepleiere mot de lave begynnerlønningene ved å søke seg til Norge, ifølge avisen Vårt Land. Her får de 10 000 svenske kroner mer i måneden sammenlignet med for eksempel Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg hvor månedslønnen starter på 21 800 kroner.

 

Studentaksjon

Det lave lønnsnivået i hele Sverige fikk sykepleierstudentene til å starte facebook-aksjonen «Inte under 24 000» for to år siden. Den lukkede gruppen har 6234 medlemmer, og har via en film på youtube høynet kravet til «inte under 25 000» i år.

 

Jordmoropprør

En studie blant 490 svenske jordmødre har nylig vist at hver tredje jordmor viser tegn på utbrenthet og at like mange har vurdert å slutte i yrket. Høsten 2012 trommet jordmødrene i Stockholm seg sammen på facebook under parolen «Nu är det nog», en lukket gruppe på 1350 medlemmer. Deres protest har fått tilnavnet barnmorskeupproret og har spredt seg til andre deler av Sverige etter hvert. De ønsker blant annet flere jordmorstillinger og har samlet inn penger til en dokumentar som skal lages av Åse Fougner.

 

Sykepleieraksjon

I år kom gruppen «Sjuksköterskor ryter ifrån», som både kjemper for bedre lønn, arbeidsmiljø og -vilkår. Dette er også en lukket facebookgruppe med nesten 4000 medlemmer.

Sofie Michanek som startet gruppen, synes Vårdförbundet kunne presse på mer i spørsmål som handler om medlemmenes arbeidsmiljø og -vilkår, sier hun til nettavisen Dagens sjuksköterska.

 

- En trend

Der sier også jordmoren som startet barnmorskeupproret, Eva Nordlund, at disse grasrotbevegelsene er en trend innen organisering som vil fortsette og hun tror de vil forandre rollen til Vårdförbundet. Hun er selv tillitsvalgt for Vårdförbundet, men mener at hun i den rollen må følge linjen og holde en viss formalitet.

– I «Nu är det nok» er vi ville. Vi gjør ting som er litt mer på grensen. Vårdförbundet kan kanskje ikke bråke på samme viset som vi gjør, sier hun.

 

- Smitteeffekt

Anna Libert er talspersonen til studentene som krever minst 25 000 i månedslønn. Hun sier til Sykepleien.no at opprørene har hatt en smitteeffekt og at jobben med å engasjere sykepleierne har blitt lettere med ulike sosiale media som arena for engasjementet.

– Vi har brukt instagram og hatt ganske bra respons med twitter, men det er fremfor alt med facebook vi har hatt gjennomslag, sier hun.

–  Hva skriver dere på den lukkede siden deres?

– Vi publiserer ulike lønnsstatistikker, gir hverandre støtte, tips og råd og legger ut lenker til ulike saker om temaet i media. Og så sender vi ut innbydelser til ulike møter og arrangement.

 

Konsekvenser

–  Har protesten hjulpet?

– Absolutt! Da vi startet var gjennomsnittlig begynnerlønn på 21 500 svenske kroner i måneden. I fjor var den på 22 000 og i år er det en hel del som faktisk har fått mellom 24 000 og 25 000 kroner.

Hjelper det at Norge støvsuger Sverige for de nyutdannede sykepleierne?

– Ja, det legger jo et press på det svenske helsevesenet og det gir oss et godt argument i møtet med arbeidsgivere og politikere, mener Libert.

I Länstidningen Östersund stod det nylig at Christer Siwertsson som er landstingspolitiker for Moderaterna, vil ha statlige midler i en nasjonal satsing for å få opp sykepleierlønningene. Han så tydeligvis lyset etter at han hadde fått gå en dobbeltvakt på avdeling 213 på Östersunds sjukhus.

– Den tid er forbi, da vi kunne ansette folk med akademisk utdanning med en begynnerlønn på 22 000 kroner i måneden, sa han til lokalavisa.

Også på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) i Göteborg ser sykepleierne en lysning i det fjerne. På fredag vil styrenestleder Johnny Bröndt ta opp lønnsnivået. Siden han har lovet at SU skal ha de beste sykepleierne, nytter det neppe å vifte med et av de dårligste lønnsvilkårene i landet.

 

Les: «Inte under 24 000» vinner fram

Les: Kjempemarkering blant svenske sykepleierstudenter

Da vi startet var gjennomsnittlig begynnerlønn på 21 500 svenske kroner i måneden.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse