fbpx – Ingen grunn til å skrote IA-avtalen Hopp til hovedinnhold

– Ingen grunn til å skrote IA-avtalen

– SINTEFs evaluering av IA-avtalen gir ikke grunnlag for å skrote avtalen. Forskerne anbefaler den videreført. Et forslag jeg støtter, sier Unio-leder Anders Folkestad.

I to år har SINTEF evaluert avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA). I dag ble rapporten overlevert, hvor det blant annet går fram at mange går sykmeldt til tross for at de egentlig har helse til å jobbe.

Forskerne mener likevel at avtalen skal videreføres fordi det ”partssamarbeidet rundt IA-avtalen på sentralt nivå fungerer bedre enn noen gang, og man har kommet langt i mange diskusjoner (…) At partssamarbeidet sentralt virker å være robust, synes som et godt grunnlagt for det videre arbeidet”.



– Nyttige forslag

– Forskerne kommer med flere interessante analyser og nyttige forslag for det videre arbeidet med IA. Hovedgrepet med tidlig oppfølging og tilrettelegging må fortsatt være det bærende. Dette er nøkkelen til å få den sykemeldte som er frisk nok til det, tilbake i jobb, sier Anders Folkestad.

Blant forslagene forskerne kommer med er:

* Nullstille sykefraværsdebatten og spørre hvorfor folk ikke kommer på jobb selv om de er friske nok til det.

* Den sykemeldte bør i større grad få tilbud om andre alternativer – for eksempel kompetanseheving – i stedet for sykemelding.

* Arbeidslivssentrene er ”sannsynligvis partenes beste virkemiddel for å få til et inkluderende arbeidsliv”, konkluderer forskerne, og vil derfor styrke denne delen av arbeidet.

Partene starter i disse dager arbeidet med å forhandle fram en ny IA-avtalen.

Her kan du lese sammendrag av rapporten

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse