fbpx – Tvangsmiddelbruk mot 11-åringer i psykiatrien Hopp til hovedinnhold

– Tvangsmiddelbruk mot 11-åringer i psykiatrien

Doktorgradsstudent Astrid Furre mener det er på høy tid å diskutere tvangsmiddelbruken psykisk syke barn møter i helseinstitusjoner.

I forbindelse med sitt doktorgradsprosjekt har hun samlet inn tvangsmiddel-statistikk fra alle barne- og ungdomspsykiatriske akuttavdelinger i landet. Resultatene er foreløpig ikke publiserte, men hun viser til noen funn:

– Barn helt ned til 11 år blir utsatt for tvangsmidler når de er innlagt i psykiatrien. Det er snakk om fysisk fastholding eller korttidsvirkende medisinering under tvang, sier hun. 


Én ungdom - 300 tvangsepisoder

– Det er også flere eksempler på ungdommer som har blitt utsatt for over 300 tvangsmiddelepisoder hver. Dette er oftest ungdommer over 16 år, og da er også beltelegging og isolering tatt i bruk.

Furre er doktorgradsstipendiat og ansatt ved Kompetansesenter for sikkerhets-,fengsels- og rettspsykiatri, Avdeling for forskning og utvikling – psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus.

 

– Finnes andre måter

I 2010 ga Furre sammen med Sonja Heyerdahl ut en rapport etter å ha undersøkt bruk av tvang i ungdomspsykiatriske akuttavdelinger. Det var en mindre undersøkelse enn doktorgradsprosjektet. Rapporten viste at:

• 20 prosent av alle over 16 år legges inn på tvang. Det var stor variasjon mellom avdelingene.

• Fysisk fastholding utgjør 80 prosent av tvangsmiddelepisodene

• Noen få pasienter blir utsatt for et stort antall tvangsmiddelepisoder – i hovedsak er dette jenter som sliter med selvskading og spiseforstyrrelser

– Jeg mener det er behov for å diskutere andre måter å håndtere disse barna på. Internasjonal forskning viser at for eksempel antiaggresjonsprogrammer har god virkning. Enkelte av landets barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger har jobbet målrettet med å få ned tvangsbruken, med gode resultater. Det viser at det finnes alternativer til tvangsbruk, sier hun.


Barn forteller: Får mareritt og flashback

I en rapportering til FN om barns oppvekstvilkår i Norge fortalte blant annet barn og ungdom innlagt på psykiatriske avdelinger om sin hverdag. Alle intervjuede barn hadde opplevd fysisk holding, og opplevde dette i betydelig grad som overgrep og krenkende hendelser som det var vanskelig å glemme. Dette er tatt med i NOU-en om tvangsbruk fra 2011: Økt selvbestemmelse og rettssikkerhet.

Furre viser til en rapport fra Voksne for Barn og Forandringsfabrikken utført ved Ullevål universitetssykehus: ”Grensesetting med vekt på holding”. Denne rapporten bygger videre på FN-rapporten, og er også vist til i den offentlige tvangsutredningen.

Barna forteller i rapporten om opplevelser som at holding var ekkelt, skummelt, klaustrofobisk, ga ytre ro, mens følelsene inni forble de samme, man ble villere, men utmattet, mistet selvtillit og kunne få mareritt og flashback om holding.


Etterlyser kartlegging

– En 11-åring er et barn, og det er vel verdt å diskutere praksisen vi har i Norge. Jeg mener også helse-myndighetene har et ansvar for å kartlegge tvangsbruken mot barn og ungdom i psykiatrien. Det kommer rapporter om utviklingen i tvangsbruk mot voksne i psykiatrien annet hvert år. Men der er tvangsbruk mot barn og ungdom ikke med. Hvorfor ikke, er spørsmålet fra Furre.


Innleggelser registrert som frivillig

Av pasientrettighetsloven følger at ungdom over 16 år har rett til selv å samtykke, mens det er foreldre, eller unntaksvis barnevernet som samtykker til helsehjelp for barn under 16 år.

– Det betyr at innleggelser som skjer mot barnets vilje før det er fylt 16 år, registreres som frivillige, fordi de voksne samtykker. Dette er et paradoks, og det er grunn til å diskutere barnets rettsstilling her, påpeker Furre.

Les mer om rettigheter for barn under 16 år  her.


FAKTA:

Tvangsmidler

• Mekaniske tvangsmidler

• Isolering bak låst dør

• Korttidsvirkende legemidler

• Kortvarig fastholding

For barn under 16 år er det forbud mot bruk av mekaniske tvangsmidler og isolering

 

FNs barnekonvensjon sier:

• All behandling skal være minst mulig restriktiv



Har du opplevelser eller synspunkt på dette?
Kontakt oss gjerne: aknbh@sykepleien.no

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse