fbpx Sykepleiere kan tape 20 000 i uføretrygd Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere kan tape 20 000 i uføretrygd

Regjeringens modell til ny uføretrygd for offentlige ansatte vil kunne innebære at en gjennomsnittlig sykepleier får 20 000 kroner mindre utbetalt hvert år i ytelser.

– For dårlig, sier sjeføkonom Erik Orskaug i Unio, som sammen med LO, YS og Akademikerne har skrevet et krast brev til arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

I en felles tilbakemelding til Arbeidsdepartementet krever organisasjonene at regjeringen står ved sine lovnader om at de uføre skal opprettholde kjøpekraften når uførepensjonen i de offentlige tjenestepensjonsordningene nå skal tilpasses ny uføretrygd i folketrygden fra 2015.

 

Alle vil tape

Regjeringens forslag til ny uføretrygd i folketrygden vil føre til store økonomiske tap i forhold til dagens situasjon.

Beregninger Kommunal Landspensjonskasse (KLP) har gjort for organisasjonene viser blant annet at en sykepleier med gjennomsnittlig lønn, stillingsprosent og tjenestetid som enslig vil kunne tape 20 000 kroner årlig etter skatt sammenlignet med dagens ordning. Som gift vil tapet kunne bli 15 000 kroner etter skatt. En sykepleier med full stilling og ellers samme forutsetninger vil ha et tap etter skatt på henholdsvis 16 000 kroner for enslig og 7 000 kroner for gift.

 

Dette holder ikke

– Regjeringen må komme opp med noe bedre, for her ser vi altfor store tap i forhold til dagens situasjon. Og her snakker vi om pensjoner på relativt lave nivåer. Det er ikke noe luksusliv disse lever, sier Orskaug.

Han erkjenner at det er umulig å få til en omlegging der alle kommer likt ut som i dag, men mener det er mulig å gjøre det bedre enn det som nå ligger på bordet.

Uførepensjon vil bli tema i årets mellomoppgjør i KS-området, der dette er eksplisitt regulert i protokollen fra oppgjøret i 2012. Slik saken har utviklet seg vil dette ikke kunne sluttbehandles som en del av selve oppgjøret, men trolig kunne forhandles høsten 2013.

 

Les: Brevet til arbeidsminister Anniken Huitfeldt

Det er ikke noe luksusliv uføre lever.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse