fbpx Den fagorganiserte leder Hopp til hovedinnhold

Den fagorganiserte leder

Leder og samtidig fagorganisert. Er det en god kombinasjon? Få ledere opplever press om å si opp fagforeningsmedlemskapet.

I rapporten ”Ledermedlemmer i Unios forbund”, som Fafo har utarbeidet på oppdrag fra Unio, er ledere spurt om de opplever press fra arbeidsgiver eller andre om å melde seg ut av forbundet. De er også spurt om hvem de mener kan gi hjelp og støtte i ulike saker.

 

Les: Ledermedlemmer i Unios forbund

 

Fagforeningsmedlemskap – også blant ledere – synes å være bredt akseptert. På spørsmål om de opplever press fra arbeidsgiver om at de som ledere ikke bør være organisert i det hele tatt, svarer ni av ti ledermedlemmer at de ikke opplever denne type press.

Åtte av ti svarer at de heller ikke har opplevd press fra tillitsvalgte eller andre medlemmer om at ledere ikke bør være organisert i samme forbund som de man leder.

 

Ønsker dyktige tillitsvalgte

Ledere opplever ikke sjelden å komme i skvis mellom ledelse og fag, og vil ha behov for støtte fra forbundet. Ledere i offentlig sektor er ofte i en situasjon der de av lojalitetshensyn synes det kan være vanskelig å fronte slike saker selv.

Ledermedlemmene i undersøkelsen etterlyser blant annet dyktige tillitsvalgte i forbindelse med omorganiseringer og utfordringer knyttet til budsjett og tjenestetilbud. Drøyt 90 prosent svarer at de som leder ønsker at forbundet har dyktige tillitsvalgte på arbeidsplassen, som kan representere de ansatte ved omorganiseringer. Åtte av ti etterlyser tillitsvalgte som setter søkelyset på utfordringer knyttet til budsjett og tjenestetilbud.

 

Hvor søke støtte?

Hvor vil ledermedlemmer søke hjelp i forbindelse med eget arbeidsforhold?

De aller fleste ville kontaktet tillitsvalgte enten på arbeidsplassen (18 prosent) eller på høyere nivåer (50 prosent), for eksempel hovedtillitsvalgte. En av fire svarer at de ville tatt kontakt med forbundet i fylket eller forbundet sentralt. Kun 8 prosent svarer at de ikke ville henvendt seg til tillitsvalgte eller forbundet i en slik situasjon.

 

Les: – Ser ikke NSF lederne?

Les: – Vi trenger hverandre

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse