fbpx – Vil styrke pasientens motivasjon Hopp til hovedinnhold

– Vil styrke pasientens motivasjon

Kristine Kirkeby Fuskeland er redd for generalisering.

For 20 år si­den ble pa­si­en­ter med pso­ria­sis lagt inn på sy­ke­hus i tre uker. I dag lig­ger de tre-fire da­ger. Det går ut over pa­si­en­te­ne, fryk­ter Kris­tine Kir­ke­by Fuskeland, le­der for NSFs fag­grup­pe for sy­ke­pleie­re i der­ma­to­lo­gi og ve­ne­ro­lo­gi.

 

Ge­ne­ra­lis­ter

– Vei­led­ning er det vik­tig­ste i sy­ke­plei­en til pa­si­en­ter med kro­nis­ke syk­dom­mer som pso­ria­sis, på­pe­ker hun.

– Men vi får sta­dig mind­re tid å dri­ve vei­led­ning på. I til­legg blir det fær­re sen­ge­plas­ser til hud­pa­si­en­te­ne. De kom­mer på av­de­lin­ger som også dek­ker in­fek­sjon, or­to­pe­di og øre-, nese- og hals. Re­sul­ta­tet er at det blir fle­re ge­ne­ra­lis­ter som tar seg av hud­pa­si­en­te­ne, mens fag­fel­tet blir sta­dig mer spe­sia­li­sert.

– Når lig­ge­ti­den går ned, og ti­den med pa­si­en­ten blir knap­pe­re, er det des­to vik­ti­ge­re med er­far­ne hud­sy­ke­pleie­re som vet til fin­ger­spis­se­ne hva de skal vei­le­de i, sier hun.

 

Støt­te

Fuskeland ser ikke re­du­sert lig­ge­tid som udelt ne­ga­tivt.

– Det er mind­re ri­si­ko for at pa­si­en­te­ne blir hos­pi­ta­li­sert. Det er en trend i sam­fun­net at pa­si­en­ter skal hånd­te­re syk­dom­men selv og det kan være bra. Det er ikke som før, da man kom inn på sy­ke­hu­set og la seg til i sen­gen. Vi job­ber mye med å styr­ke pa­si­en­tens mo­ti­va­sjon for å hånd­te­re syk­dom­men selv. Det er kre­ven­de å stå ale­ne med en kro­nisk syk­dom, dag ut og dag inn. Pa­si­en­te­ne tren­ger opp­munt­ring og støt­te.

Hun er­fa­rer at det er mye å hen­te på å ha god tid til struk­tu­rer­te sam­ta­ler.

– God opp­læ­ring gjør at gjør at pa­si­en­ten kan be­hand­le seg selv mer op­ti­malt, sier hun.

 

Hud­kon­takt

Fuskeland ser også at man­ge pa­si­en­ter med for eks­em­pel pso­ria­sis har pro­ble­mer med sitt eget selv­bil­de. De unn­går ofte si­tua­sjo­ner der hud­syk­dom­men blir syn­lig for and­re. Smer­ter og kløe pla­ger dem også i stor grad. I til­legg ses of­te­re livs­stils­syk­dom­mer hos de med pso­ria­sis.

– Hud­pa­si­en­ter tren­ger hud­kon­takt, sier hun.

– Ved for eks­em­pel å smø­re dem vi­ser vi at de er ok, det er ikke bare noe vi sier. Men for­di de ofte har kom­plek­se pro­ble­mer, kre­ver det at vi opp­ar­bei­der til­lit og det tar tid. For pa­si­en­te­ne er det ver­di­fullt, sier hun.

Hudpasienter trenger hudkontakt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse