fbpx Må lønne seg å ta utdanning Hopp til hovedinnhold
Tariffoppgjøret 2013:

Må lønne seg å ta utdanning

Også i årets mellomoppgjør går Unio til forhandlingene med krav om at utdanning må lønne seg.

– Vi snakker om kunnskap samfunnet er helt avhengig av. Da må det også tas på alvor lønnsmessig, sa Unio-leder Anders Folkestad på Unios inntektspolitiske konferanse torsdag.

Unio har ennå ikke talfestet noe lønnskrav for vårens forhandlinger. Heller ikke hvilke grupper som bør prioriteres. Det vil bli behandlet på Unios styremøte 19. mars.

Men i sin innledning på konferansen gav Unio-lederen uttrykk for sterk bekymring for amanuenser og lektorer på høgskoler og universitet.

– I dag har de en tarifflønn på godt under 500 000 kroner selv om de har lang praksis. Her snakker vi om en gruppe som utdanner de som politisk står høgt på dagsorden, som sykepleiere og lærere, sa Folkestad.

 

Pensjon

Pensjon er stadig et aktuelt tema, men Folkestad regnet ikke dette som tema ved 2013-oppgjøret.

Regjeringen holder prosessen i gang når det gjelder uførepensjon, og det er ventet et høringsutkast i løpet av et par uker. Men i spørsmålet om tjenestepensjon regnet ikke Unio-lederen med at regjeringen ville ha noen realforhandling før valget. Det store spørsmålet her er tilpasning av tjenestepensjonene for de som er født etter 1958.

– Det handler om verdien av opptjente rettigheter, det såkalte grunnlovsvernet, sa Anders Folkestad.

 

Tariffstart

Førstkommende mandag starter forhandlingene i årets lønnsoppgjør, som er et såkalt mellomoppgjør, mellom NHO og LO. Før oppgjøret i offentlig sektor starter skal NHO og LO ha gjort seg ferdig med oppgjøret i privat sektor og de såkalte frontfagene.

Unio Stat starter forhandlingene 12. april, Unio Kommune 18. april og Unio Oslo kommune 25. april. Unio Spekter er ennå ikke bestemt.

I mellomoppgjøret midt i tariffperioden forhandles det normalt kun om lønn og partene har tiden fram til 30. april for å finne en løsning gjennom forhandlinger.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse