fbpx Må slutte med støttekontaktpraksis Hopp til hovedinnhold

Må slutte med støttekontakt­praksis

Dekan ved sykepleierutdanninga Aina Hildrum Lio sier Høgskolen i Nord-Trøndelag tar kunnskapsdepartementets konklusjon til etterretning. Foto: Hint.

Praksis som støttekontakt inne psykisk helsearbeid og psykiatri bryter med kravene i rammeplanen for sykepleierutdanninga, skriver Kunnskapsdepartementet i brev til Høgskolen i Nord-Trøndelag (Hint).

Ved Høgskolen i Nord-Trøndelag hadde sykepleierstudenter psykiatripraksis som støttekontakter to og fire timer annen hver uke gjennom et helt år. NSF Student og flere av studentene reagerte på at kvaliteten ikke var god nok.

Nå har de fått støtte fra Kunnskapsdepartementet på at praksisordningen ikke oppfyller kravene i rammeplanen for sykepleierutdanninga:

”Departementet kan ikke se at kravene i rammeplanen kan oppfylles med den alternative praksismodellen i støttekontaktordningen og forventer at institusjonen foretar de nødvendige endringene slik at kravene i rammeplanen ivaretas.”

 

Les: Slutt med praksis som støttekontakt

Les: – Støttekontakt ingen sykepleieoppgave

 

Tas til etterretning

Dekan ved sykepleierutdanninga Aina Hildrum Lio sier høgskolen tar kunnskapsdepartementets konklusjon til etterretning.

– Hint svarte i desember i fjor på departementets spørsmål angående denne praksisordningen. Nå har vi fått en konklusjon, hvor de mener rammeplanen ikke er ivaretatt. Det tar vi til etterretning, sier Hildum Lio.

Dekanen synes imidlertid ikke dagens rammeplan for sykepleierutdanninga er god nok.

– Vi håper den nye rammeplanen eller forskriften kommer fort. Det er utfordrende å forholde seg til en rammeplan som ikke speiler helsetjenesten slik den er organisert i dag, sier hun til Namdalsavisa.

 

Sterke reaksjoner

Etter at praksisen ble kjent reagerte flere sentrale personer i Norsk Sykepleierforbund på ordningen. De var også klar i sin tale, og mente at ordninga ikke var god nok, og ikke i tråd med rammeplanen.

 

Les: Støttekontakt er ikke relevant praksis

Les: Tema Utdanning

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.