fbpx Søtt temperament Hopp til hovedinnhold

Søtt temperament

Engstelige og impulsive barn får for mye søtt, mens utadvendte barn har et sunnere kosthold, ifølge ny studie.

En studie ledet av Folkehelseinstituttet viser at enkelte temperamentstrekk hos barn henger sammen med spisevaner. Engstelige og impulsive barn spiser mer søt mat enn utadvendte barn.

De utadvendte barna spiste mer frukt og grønnsaker.

– Funnene viser at gode matvaner ikke kan etableres tidlig nok. Ettersom temperamentstrekk holder seg nokså stabile fra barndommen til voksen alder, må foreldre være ekstra påpasselig hos barn som er engstelige, impulsive og innadvendte, konkluderer professor Margarete Vollrath, seniorforsker ved Divisjon for psykisk helse og hovedforfatteren bak studien på Folkehelseinstituttets hjemmeside.


7000 mødre

I undersøkelsen har nesten 7000 mødre svart på spørsmål om barnas spisevaner og temperament når barna var henholdsvis 18 måneder, tre år og syv år gamle.

Når barna var 18 måneder gamle, ble de vurdert i forhold til tre temperamentstrekk: engstelighet, impulsivitet og utadvendthet.

– Vi hadde forventet at impulsive barn som får raserianfall også får mer og konsumerer mer søtsaker. Det som var overraskende var at også de engstelige, tilbaketrukne barna fikk mye søtt, forteller Professor Margarete Vollrath, seniorforsker ved Divisjon for psykisk helse og hovedforfatteren bak studien på Folkehelseinstituttets hjemmeside.


Overrasket

Forskerne ble mest overrasket over at temperamentstrekk som var vurdert såpass tidlig, fortsatte å ha betydning for barnas spisevaner når de begynte på skolen.

- Dette kan være fordi tidlig etablerte spisemønstre er svært stabile, sier Vollrath på hjemmesiden.

Inntak av søt mat og drikke virker stemningsregulerende både hos barn og voksne.

– For stressede foreldre er det av og til lettere å gi etter for barnas lyst på godsaker, enten for å roe masete barn i stressende situasjoner eller for å trøste engstelige og ulykkelig barn. Dette kan være med på å skape eller forsterke en preferanse for søt mat hos disse barna, sier Volrath.


Ikke gi etter

– Hva kan foreldre gjøre?

– Helt sikkert er at foreldre ikke skal venne barnet til søt smak i drikke, og ikke tilby godterier for å trøste eller roe barnet, sier hun.

Men det er fremdeles lov med lørdagsgodt.

Studien var et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Oslo Universitets Sykehus, Loma Lina University California, University of Oregon og Oregon Research Institute, Eugene USA.

Referanser:

Vollrath, M.E., Stene-Larsen, K., Tonstad, S., Rothbart, M.K. and Hampson, S.E. (2012) “Associations Between Temperament at Age 1.5 Years and Obesogenic Diet at Ages 3 and 7 Years”

Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics. 2012 Nov;33(9):721-7. doi: 10.1097/DBP.0b013e31826bac0d

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse