fbpx Liten interesse for egen pensjon Hopp til hovedinnhold

Liten interesse for egen pensjon

Mange, og spesielt mange kvinner, ønsker ikke å skaffe seg informasjon om egen pensjon. Foto: colourbox
Hver tredje arbeidstaker er ikke opptatt av å innhente informasjon om egen pensjon, viser ny undersøkelse.

Kvinner kommer aller dårligst ut i en dybdeundersøkelse som YS-forbundet Negotia har gjort. Tidligere undersøkelser har vist at mange arbeidstakere ikke vet hva som blir deres framtidige pensjon. Dybdeundersøkelsen viser at mange, og spesielt mange kvinner, heller ikke ønsker å skaffe seg denne informasjonen.

Rundt tretti prosent av de som er omfattet av Negotias undersøkelse svarer at ”Kilder til pensjonsinformasjon” er ”ikke viktig, lite viktig eller verken viktig/uviktig”. I tillegg er mellom førti og femti prosent ikke opptatt av å benytte noen kilder i det hele tatt.

 

Vår økonomiske framtid

Det mener første nestleder i Negotia, Arnfinn Korsmo, både er oppsiktsvekkende og urovekkende. Forbundet har rundt 21.500 medlemmer i privat sektor.

– Det er nesten ubegripelig at folk ønsker å leve i uvitenhet om sitt framtidige, økonomiske handlingsrom. Jeg blir urolig på vegne av mine kvinnelige kolleger og våre medlemmer når informasjonen ikke leses. Dette er jo også spesielt med tanke på at kvinner faktisk lever lenger enn menn, sier Korsmo.

Pensjon er en viktig for alle. Det handler om hvilken ”inntekt” vi vil få som pensjonister.

 

Les: Nye runder med pensjon

Les: Står på tidligere pensjonstilbud

 

Forvirrende

For noen uker siden la Banklovkommisjonen fram sin tredje rapport, som vakte stor oppmerksomhet rundt pensjonsordningene og i offentlig sektor. Sammen med alle endringene i forbindelse med pensjonsreformen, er det fortsatt mange som ikke vet hvilken pensjonsordning de har.

– Forvirringen blir ikke mindre når begreper som delingstall, obligatorisk tjenestepensjon, hybrider, levealdersjusteringer og innskuddssatser svever gjennom luften, sier Korsmo.

 

Les: Hva er pensjon?

Les: Deltid = lav pensjon

Les; Finn ut hva du får i pensjon

 

På lønnsslippen

Forbundet mener både myndigheter og arbeidsgivere aktivt må bidra til å øke kunnskapen. Blant annet foreslår Negotia at alle arbeidstakere med mer enn ett års ansettelse skal få oppgitt på lønnsslippen hvilken pensjonsordning han/hun har gjennom bedriften, og om mulig ”opparbeidet pensjon i arbeidsforholdet”, slik det i dag er for feriepenger.