fbpx Nasjonale avgangsprøver fremdeles hjertesak Hopp til hovedinnhold

Nasjonale avgangsprøver fremdeles hjertesak

NSF Students pilotprosjekt med nasjonale avgangsprøver ble gjennomført våren 2012. Nå diskuterer studentene om forsøket skal gjentas.

Pilotprosjektet med nasjonale avgangsprøver ble vedtatt av NSF Student på årsmøtet i 2011.

- Hva viser resultatene?

- Pilotprosjektet med nasjonale prøver for avgangsstudenter i sykepleie var frivillig. Da vi fikk inn prøvesvarene viste det seg at vi hadde for få respondenter til at vi kan trekke konklusjoner. Det ville blitt feil om vi gikk ut og sa noe om kvaliteten på utdanningene ved den enkelte skole, sier leder av NSF Student, Kine Bentzen.

Les også: Starter opp med nasjonale prøver


Spørreundersøkelse

Sykepleien gjennomførte en uhøytidlig spørreundersøkelse på nett. Vi stilte spørsmålet: Bør sykepleiestudenter avlegge nasjonal avgangsprøve.

Sykepleiens lesere var stort sett positive. 92 svarte ja, 27 svarte nei og sju lesere hadde ingen mening.

 

 

Fremdeles hjertesak

Nasjonale avgangsprøver er en fremdeles en hjertesak for NSF Student.

- Blir det holdt nye prøver våren 2013?

- Det er det vi nå skal bestemme. Vi regner med at det vil bli avklart i løpet av ett par måneders tid. Det vi kan si er at studentene som har tatt prøven og som vi har snakket med, synes dette var en god måte å teste sine teoretiske kunnskaper på, sier Bentzen.

Les også: Savner nasjonale kvalitetskrav til sykepleiere.


Bakgrunn

Bakgrunnen for at sykepleierstudentene ønsker nasjonale avgangsprøver, er at de opplever et gap mellom kravene til måloppnåelse for utdanningen, og den kompetansen de har etter endt utdanning.

Norge har i dag 28 ulike fagplaner, en for hver utdanningsinstitusjon. Måten studentene evalueres på varierer også fra sted til sted.

- Det er derfor vanskelig å vite i hvilken grad utdanningene holder en jevn standard og om studenter lærer det samme på alle sykepleierutdanningene, sier Bentzen.

Målet med pilotprosjektet er å danne grunnlag for felles testing av kunnskap på alle sykepleierutdanninger, og eventuelt se variasjoner mellom skolene.

- Men i denne omgang har vi altså for dårlig svarprosent til at vi kan trekke konklusjoner om kvalitetsforskjeller, sier Bentzen.

Les også: Vil ha karrakterkrav

 

Fakta om testen:

Testen er en totimers multiple-choice. Det er et skjema hvor studenten skal krysse av for det svaret man mener er rett. Spørsmålene vil kunne omhandle sykepleiefag, naturvitenskap, etikk osv.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse